A jégkorszakban mamutcsontokból építkezhettek

A 22-25 ezer éves kör alakú építményeket a Don folyó partjánál tárták fel, majd elkezdték vizsgálni, mire használhatták őket.

Több, mamutcsontból készült, kör alakú építmény maradványaira bukkantak Oroszország területén az 1960-as, majd 70-es években, utoljára pedig 2014-ben. Ezeket újra elkezdtek vizsgálni a régészek, hogy kiderítsék, mire használták őket elődeink. Az építmények mérete meglepte a szakembereket, hiszen a legnagyobb közülük 12 méter átmérőjű, az ott talált állati csontok tetemes mennyisége pedig azt feltételezi, hogy megépítésük hosszú időt vett igénybe. Ez ellentmond az akkori vadászó-gyűjtögető őseink vándorló életmódjának, hiszen róluk a jelenlegi ismeretek úgy tartják, hogy nem töltöttek el huzamosabb időt egy helyszínen.

Az Antiquity-ben megjelent tanulmány szerint az ásatások három éven át folytak Kosztyenki mellett. Összesen 64 mamutkoponyát számoltak össze – őseink legalább ennyi állatot ejthettek el, de az is lehet, hogy a már elhullott mamutok tetemeit is felhasználták az építéshez. Azt sikerült megállapítania a régészeknek, hogy a kör alakú építmények a jégkorszakban, 22-25 ezer évvel ezelőtt épülhettek és a zord teleket vészelhették át bennük az emberek. Azt sem zárják ki, hogy élelmet tároltak bennük, középen pedig tüzet rakhattak  – az ott talált fafosszíliákból legalábbis erre következtettek a régészek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez