Lezárult a közép-európai régió legnagyobb idei ingatlanüzlete

Lezárult a közép-európai régió legnagyobb idei ingatlanüzlete, amelynek keretében az MNB Alapítvány vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt. érdekeltsége megvásárolta a Globe Trade Centre (GTC) S.A. többségi tulajdonrészét. A tranzakcióval magyar kézbe került a térség meghatározó, hat országban működő ingatlanfejlesztő és -üzemeltető cége.

Az Optima által kezelt alap még áprilisban írt alá feltételes részvényeladási szerződést a GTC 61,49 százalékos tulajdonrészének megszerzéséről. Mostanra az érintett országok versenyhatóságai jóváhagyták a tranzakciót, és ennek nyomán megtörtént a tranzakció pénzügyi zárása. A magyar alap a GTC többségi részvénycsomagját a 85 milliárd dolláros vagyont kezelő Lone Star Funds amerikai befektetési alaptól vásárolta meg.

A GTC a térség ingatlanpiacának meghatározó szereplője, 6 országban 41 irodaháza és 5 kiskereskedelmi létesítménye van, továbbá számos fejlesztési területe. A varsói és a johannesburgi tőzsdére bevezetett GTC S.A. birtokában összesen 748 ezer négyzetméternyi bérbeadható alapterületű, átlagosan 95 százalékos kihasználtságú ingatlan van Magyarországon és azon kívül a régió több országában.

A GTC ingatlanjai kiemelt elhelyezkedésük és fejlesztési potenciáljuk révén hosszú távon is kiváló stratégiai befektetési lehetőséget nyújtanak. A GTC Magyarország például közel 100 ezer négyzetméternyi irodaterületet ad bérbe, világcégek tartoznak az ügyfelei közé, olyan nagy budapesti irodaházak vannak a portfóliójában, mint a Duna Tower, a Center Point, a Spiral vagy a GTC Metro. A Magyarországon 2000 óta jelenlévő GTC további fejlesztési területeket birtokol Budapesten, ezek egyikén már folyik a GTC Pillar irodaház építése.

Az Optima eddigi vagyonkezelési stratégiáját és döntéseit a piaci fejlemények visszaigazolták, folyamatosan növelni tudta a rábízott alapítványi vagyon értékét. A mostani részesedésszerzéssel várakozásai szerint úgy lesz képes emelni az általa kezelt vagyon hozamát, hogy közben a portfóliója az eddigieknél is biztonságosabbá, válságállóbbá válik, aminek a szükségességét az elmúlt hónapok fejleményei is igazolták.

Főkép: gtc.com.pl

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez