Kávéhulladékból gyárt üzemanyagot egy brit startup

A londoni buszokat már ezzel tankolják. A jövőben még szélesebb körben is elérhető lesz a bioüzemanyag.

A Földön naponta körülbelül 2 milliárd csésze kávét isznak, ami 6 millió tonna kávéhulladékot termel. Ennek nagy részét nem hasznosítják újra, pedig egy brit példa azt mutatja, hogy nagyon is érdemes lenne. A kávézacc és a kávéüledék ugyanis a súlyának körülbelül 20 százalékával megegyező olajtartalommal rendelkezik, így jó alapanyagnak minősül  bioüzemanyag gyártásához. A Bio-bean startup felismerte a kávéhulladékban rejlő lehetőségeket: évi 7000 tonnát hasznosít újra, ez a mennyiség 2017 óta a londoni dízelbuszokat hajtja. Szélesebb körben viszont eddig még nem volt elérhető ez a fajta biodízel.

food-2940544_1920

A vállalkozás 2013-as indulása óta olyan nagy cégekkel dolgozik együtt,  mint a Costa Coffee nemzetközi franchise vagy a londoni Stansted repülőtér. A kávéhulladékból nemcsak biodízelt, de pelletet és biomasszát is készítenek, ami ipari felhasználású bojlerek és üvegházak üzemeltetésében hasznosul, de magas fűtőértékének köszönhetően otthoni felhasználásra is alkalmas, kályhák, kandallók fűtőanyagaként.

portafilter-2707997_1920

A koronavírus-járvány gazdasági következményei a brit startupot sem kerülték el, hiszen a kávéházláncok jó része nem üzemelt a szigorító intézkedések miatt. Mégis optimistán tekint a cég a jövőbe, és azt tervezi, hogy tovább terjeszkedik majd Észak-Európában. Eddig 20.000 tonna kávéhulladékot hasznosított újra, míg versenytársai mindössze 1-10 tonnát. Előnye, hogy termékei is szélesebb skálán mozognak, így a mostani visszaesést nagyobb sikerrel vészelheti át, mint azok, akik csak egyféle terméket állítanak elő a biohulladékból.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez