Koponyákat, múmiákat adtak-vettek privát Facebook csoportokban

A közösségi oldal vizsgálatot indított az emberi maradványok ügyében. Némelyik története az 1700-as évekig nyúlhat vissza.

A privát Facebook-csoportok a feketekereskedelem népszerű felületeként számos illegális adás-vételnek adnak otthont. A közösségi oldal jelenleg egy olyan zárt csoportot vizsgál, amelyen keresztül emberi maradványokat, koponyákat, halott magzatokat és múmiákat hirdettek a csoporttagok. A legtöbb tételt régészeti lelőhelyeken szerezhették be a világ több pontjáról. Az egyik eladó például a leírás szerint egy tunéziai katakombában találta a meghirdetett koponyát, amiért 550 dollárt kért a vásárlótól – írja a Daily Mail.

A csoportra a LiveScience derített fényt, melynek munkatársai 10 hónapig nyomoztak a Facebookon bonyolított illegális kereskedelem ügyében. Ez az amerikai és nemzetközi törvények értelmében is bűncselekménynek minősül, súlyos jogi és etikai kérdéseket vet fel és a Facebook saját szabályzata szerint is tiltott tevékenység.

A vizsgálat eredményei szerint egy hatéves gyermek mummifikált holttestét 12.247 dollárért, egy emberi koponyát 1300 dollárért, míg egy másikat 10.500 dollárért árultak, magzatok preparált holttestéhez pedig 2350 dollártól lehetett hozzájutni a csoporton keresztül. Az esetek nem egyediek: az utóbbi években sorra tűntek fel az emberi maradványokat és preparált testrészeket árusító hirdetések az eBayen és az Instagramon is. A Facebook nem adott ki hivatalos közleményt a privát Facebook- csoporttal kapcsolatban, de felfüggesztette annak működését.

(Visited 6 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez