A járvány sem rengette meg az MNB Alapítványt

Biztonságos és felelősségteljes gazdálkodásának köszönhetően eredményesen zárta 2020. második negyedévét az MNB Alapítvány. Az Optima Befektetési Zrt., mint az alapítványi vagyon kezelője, 1.006 millió forinttal gyarapította az alapítványi összvagyont, így az a második negyedév végén összesen 276,8 milliárd forintot tett ki. A vagyonnövekedés mellett az Alapítvány 10,1 milliárd forint értékben 1530 oktatási, tudományos pályázatot támogatott.

A második negyedévben megtörtént a Globe Trade Centre S.A.-ban történő, közvetett tulajdonszerzésre irányuló feltételes adásvételi szerződés pénzügyi zárása, így a második negyedéves adatok már tartalmazzák annak hatását.

A vagyonelemek értéke a 2020. június 30-i állapot szerint az alábbiak szerint alakul: A Pallas Athéné Alapítvány és jogelődjeinek juttatott összesen 266,4 milliárd forintnyi vagyonból a vagyon értéke 276,8 milliárd forint, az alapítvány és az általa alapított gazdasági társaságok 210,4 milliárd forintot befektetési jegybe, 43,8 milliárd forintot ingatlanba, 16,8 milliárd forintot bankbetétbe és 5,8 milliárd forintot vállalati kötvényekbe fektettek be.

Az alapítvány a formából adódó szabályozás miatt is köteles megőrizni a rábízott vagyont. Azt nem költheti el, csak befektetheti, és annak hozamát használhatja fel tevékenysége során. Az alapító által juttatott vagyont az alapítvány körültekintő kockázatvállalással kezeli oly módon, hogy biztonságos befektetéssel a lehető legmagasabb hozamot éri el. Az átlátható működés érdekében az alapítvány negyedévente kimutatást közöl vagyonelemei helyzetéről.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez