Nyaralás Horvátországban – egy magyar recepciós szemével

A magyarok biztosra mennek és utazás előtt megkeresik a szálláshelyet, hogy közvetlen, aktuális információkhoz jussanak a helyi vírushelyzetről, szabályozásokról. Az idősek idén inkább kihagyják a horvátországi nyaralást.

A magyarok egyik kedvelt célpontja, Hvar eddig jól teljesít, hiszen a statisztikák szerint jelenleg nincs fertőzött a szigeten. A hosszú út és a koronavírus horvátországi terjedésének megugrása miatt viszont az utazók kétszer is meggondolják, nekivágjanak-e az Adriának a koronavírus idején, ez pedig jóval kevesebb vendéget jelent a GDP jelentős részét kitevő horvát turizmusnak. Mindenkinek nehéz év ez, hiszen rengeteg család megélhetését jelenti a turizmus. A 4. legnagyobb horvát szigeten a szállodák nagy része ki sem nyitott, vagy későbbre időzíti a nyitást, akik pedig kinyitottak, kevesebb dolgozóval és átszervezésekkel tették azt. Árcsökkentéssel lehet találkozni a szálláshelyeknél és az éttermekben is, ezzel is ösztönzik a vendégeket a horvátországi nyaralásra. Kijelenteni nem lehet, hogy megállt volna az élet, hiszen folyamatosan nő a látogatók száma a repülőgép- és hajójáratok újraindításával.

IMG_20200715_150025

A Hvar északi részén fekvő Jelsában most 60 százalékos töltöttséggel üzemelnek a szálláshelyek, ami az országos átlaghoz képest jónak mondható a jelenlegi helyzetben. Jelentősen kevesebb vendég van a tavalyi rekordévhez képest, de esténként azért megtelnek a helyi éttermek, kávézók és az üzemelő szállodákba is érkezett már egy-egy csoport Lengyelországból, Csehországból és a szomszédos országokból is. A jachtturizmus is beindult, igaz, nem a megszokott forgalommal, de idén is szép számmal látni jachtokat, vitorlásokat és katamaránokat a kikötőkben horvát, francia, német zászlókkal.

Egy magyar recepciós szerint a magyar vendégek nagy része elindulás előtt felhívja, vagy e-mailben megkeresi a szálláshelyet, hogy megtudja a közvetlen, aktuális információkat a horvát helyzetről.

“Itt és a szomszédos településeken most is sok magyar van, mint minden évben. Az idősebb vendégek viszont nem kockáztatnak, róluk elmondható, hogy 10-ből 9-en idén otthon maradnak, és a már lefoglalt üdülést átadják a gyerekeknek, unokáknak. Főleg a határnyitás után és most, a korlátozások bejelentése után érzem, hogy nagy a bizonytalanság az emberekben. Az új helyzet miatt sokan nem mernek nekiindulni az útnak. Volt olyan vendég, aki pénteken megérkezett, majd attól tartva, hogy kötelező karantént rendelnek el a hazautazás után, még a kormány bejelentése előtt hazaindult. Végül Horvátországot zöld kategóriába sorolták, így ők visszafordultak és jelenleg is töltik a nyaralásukat” – osztotta meg tapasztalatait a szállodaiparban dolgozó hölgy.

IMG_20200715_144346

Elmondása szerint az emberek most főként az apartmanokat keresik, ahol megoldható a távolságtartás, szemben a szállodákkal, ahol jelenleg szintén nem jellemző a zsúfoltság. A strandokon mindenki elkülönülten tud pihenni, egyedül a hétvégék emlékeztetnek egy átlagos horvát nyárra, de jelentősen kevesebb vendég van mindenhol, mint korábban. Hétfő óta kötelező a maszkviselés a zárt terekben, így a többi között a boltokba is csak maszkban lehet belépni, a tömegközlekedési eszközökön, kórházakban pedig már korábban elrendelték a védőfelszerelés kötelező viselését. Ennek ellenére a kompon még mindig azok vannak többségben, akik felszállás után leveszik a maszkot, és úgy utaznak.

“Mi a szállodában szintén viseljük a maszkot, a vendégek és saját biztonságunk érdekében is. A bejáratnál kézfertőtlenítő van elhelyezve, amit belépés előtt használhatnak, ez a gyakorlat a boltokban, éttermekben is. Egy plexiüveget is felszereltünk a pultra, és kiemelten figyelünk a higiéniára, mind a recepción, mind pedig a szobák, apartmanok takarításánál” – mondja a magyar recepciós, aki azt javasolja a vendégeknek, hogy elindulás előtt minden esetben tájékozódjanak a külügy honlapján az aktuális szabályozásokról, és töltsék ki a belépéshez szükséges online kérdőívet az Enter Croatia honlapján.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez