Titkokat őriznek a First Lady-k hivatalos portréi

A First lady személye legalább olyan izgalmas az Egyesült Államokban, mint az új elnöké. Sőt. A feleségek néha több figyelmet kapnak a közönségtől, mint férjeik.

Amerikában az aktuális elnökről és feleségéről több portré is készül hivatalban töltött idejük alatt. Ezek sokszor már bemutatásuk után ikonikussá válnak. A portrék megalkotásához maguk a szereplők választják ki a művészeket, a képeket pedig később a nagyközönség élőben is megnézheti a National Portrait Gallery-ben. Most külön is bemutatkoznak a First Lady-k, egy új kiállításon. Every Eye Is Upon Me: First Ladies of the United States, azaz Minden szem rám szegeződik: az Egyesült Államok First Lady-i címmel mutatták be a tárlatot, mely 250 évet foglal magában 60 portréval és most online is megtekinthető. A First Lady-k portréin keresztül életükre és személyiségükre is fény derül, azokkal a kihívásokkal együtt, melyeket férjük mellett kellett megélniük. A kudarcok és az eredmények mellett híres ruháik is helyet kaptak a tárlaton, melyek azóta a divattörténelem szerves részét képezik. Most Hillary Clinton, Michelle Obama és Melania Trump portréiból szemezgettünk.

firstladies

Hillary Clinton

Jelentős politikai karrierje ellenére Hillary Clinton nem tartozott a legnépszerűbb First Lady-k közé. Egyes kritikák szerint hűvös, távolságtartó volt és hiányzott belőle az a nőiesség, ami elvárható lett volna Amerika első asszonyánál. Ám minderre rácáfolt híres portréjának festője, Ginny Stanford, aki melegszívű és humoros nőnek látta, és ezt igyekezett a festményén is bemutatni. A profilból festett képen Hillary sárga kosztümöt, arany nyakláncot visel és mosolyog. A hangulat az olasz reneszánsz festészetet idézi, kortalanná teszi az egykori First Lady-t, aki aztán maga is elnökjelölt lett.

Michelle Obama

Barack Obama felesége úgy vált ikonná, hogy nem akart az lenni. Miközben ő is elismert ügyvéd volt, férje megválasztása után nem akart önálló politikai karriert építeni, sokkal szívesebben koncentrált a társadalmat érintő problémákra. Ő a modern, hétköznapi nő megtestesítője, aki humorával és közvetlenségével még férje népszerűségét is felülmúlta. A portréját Amy Sherald festette. A kép hűen tükrözi az egykori First Lady személyiségét: letisztult, mégis formabontó, érzéki és sugárzik belőle az intelligencia.

Melania Trump

Kevés First Lady kapott annyi kritikát élete során, mint Donald Trump neje, Melania Trump. Nem lehetett könnyű helyzetben, hiszen férje elnöksége megosztotta az amerikaiakat, Melaniáról pedig már a kezdetektől az sugárzott, hogy semmi kedve az egész felhajtáshoz. Rosszakarói szerint leghíresebb tevékenysége a karácsonyi dekoráció és a rózsakert újratervezése volt. Az egykori modell portréja nem festmény, hanem egy agyonretusált fotó, amin fekete zakóban, keresztbe tett kézzel látható. A testbeszéd elzárkózást sugároz, személyiségéből nem mutat meg sokat. Ez jellemezte azt az időszakot is, amit férje mellett First Lady-ként töltött az Egyesült Államok élén.

– FrissMédia –

(Visited 11 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez