Negatív üzenet Iránnak az új évben

Sokan remélték, hogy az Egyesült Államok és Irán kapcsolatainak javulása immár visszafordíthatatlan folyamat, és hamarosan olyan áttörés várható ott is, mint a kubai-amerikai viszonyban. A valóság azonban rácáfolt erre: a hatalmi eltolódás Amerikában lerombolhatja az eddigi eredményeket.

 

Teherán nehezményezi, hogy az Egyesült Államok 2014 utolsó napjaiban új szankciókat fogadott el Irán ellen. Az iráni vezetés úgy véli, a büntetőintézkedések sértik az Irán nukleáris programjának leépítéséről folyamatban lévő tárgyalásokat, s nehezítik a megegyezést. Pedig az elmúlt hónapokban már úgy látszott, tényleg csak technikai akadályai vannak a megegyezésnek, és márciusra, az utolsó kialkudott határidőre össze lehet hozni egy olyan megállapodást, amit mindkét fél el tud fogadni. Ez segítette az a – be nem vallott, de a gyakorlatban működő – együttműködés, amely az Iszlám Köztársaság és az Egyesült Államok között az Iszlám Állam elleni harcban alakult ki.

Most azonban az Egyesül Államok újabb, Iránnal együttműködő üzletemberekre mondott ki embargót.  Az Obama-kormányzat állítja, hogy elvben ellenzi további szankciók bevezetését, azt azonban világossá tette: mindent megtesz, hogy a jelenleg érvényben lévő tiltó rendelkezések betartását kikényszerítse. A valóság azonban, úgy néz ki, ennél negatívabb. A washingtoni szenátus további szankciók megszavazását tervezi Iránnal szemben. A szenátusban januártól a republikánusok átveszik a többséget, és már jelezték, hogy napirendre tűzik azt a még 2013-ban a képviselőházban elfogadott törvényjavaslatot, amelyről a demokrata többség eddig nem is volt hajlandó tárgyalni. Josh Ernest fehérházi szóvivő korábban úgy nyilatkozott: az új büntetőintézkedések elfogadása „kontraproduktív” lehet, ez azonban a republikánusokat nem érdekli.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez