Kislányok a nyilvánosházakban Etiópiában

Addisz Abeba a prostitúció fővárosa Afrikában- állapítja meg az amerikai külügy jelentése, mely szerint a központi piac körül van a legtöbb nyilvánosház a világon. Nyolc éves kislányok is árulják magukat itt, noha a törvények ezt Etiópiában is tiltják.

Az emberkereskedelem általánosan jellemző Etiópiára, ahol a szegény vidéki gyerekeket ezerszámra rabolják el. A fiukat csaknem rabszolgaként dolgoztatják, a lányok vagy cselédek lesznek, vagy a nyilvánosházakba kerülnek. Többszázezer szegény etiópot külföldre adnak el, a leggyakoribb célországok: Dzsibuti, Dél-Szudán, Szaúd-Arábia és a Közel-Kelet néhány országa. Múlt november óta Szaúd-Arábia 163 ezer etióp állampolgárt utasított ki, a többségük az építőiparban dolgozott. Papírjaik vagy egyáltalán nem voltak vagy nem rendelkeztek munkavállalási engedéllyel.
Etiópiában törvények szabályozzák a fiatalkorúak jogait és tiltják az emberkereskedelmet, de ezeket a törvényeket nagyon ritkán tartják be. Így fordulhat elő, hogy Addisz Abebában, ahol egyébként az Afrikai Unió központja is van, a nyilvánosházakban gyereklányok árulják magukat vagy még pontosabban őket árusítják az emberkereskedők.
Az országban igen nagy a gyerekszaporulat, ezért az eltűnt kicsik után nem folyik túlságosan intenzív kutatás. Sokszor a szegény családok még örülnek is, ha megszabadulnak egy éhes szájtól. Olyan esetekről is hallani, hogy maga a család adja el a gyerekeket, de ezt általában szégyellik, így nemigen sikerül dokumentálni. Az amerikai külügy a meglevő törvények szigorúbb számonkérését javasolja Etiópiának.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez