Busz csak nőknek Nepál fővárosában

Négy új minibuszt állítottak szolgálatba Katmanduban, ahol szexuális molesztalásról panaszkodik a fiatal nők egynegyede a tömegközlekedésben. Még csak egy busznak van női sofőrje, de a terv az, hogy a “női” buszokat nők is vezessék.

Nem véletlenül törekszenek arra Katmanduban, hogy a sofőr is nő legyen: előfordul ugyanis, hogy a busz vezetője is részt vesz nők molesztalásában. Öt férfi  egy buddhista apácát erőszakolt meg egy buszon 2011-ben, a csoportos nemi erőszakban a sofőr is részt vett!

Nepál a példát a női buszokra Indiából vette: ott a fővárosban, Delhiben a metrónak vannak csak nők számára fenntartott kocsijai. 2012 decemberében egy autóbuszon erőszakoltak meg egy fiatal nőt hatan. A csoportos nemi erőszak után a lányt kidobták a buszból, és az áldozat rövidesen meg is halt. Ezt követően indultak tömeges tüntetések a csoportos nemi erőszak ellen Indiában, ahol a törvényeket is megszigorították. A szomszédos Nepálban most négy minibusszal akarnak javítani a szebbik nem helyzetén. A négy minibusz a csúcsforgalom idején közlekedik Katmanduban, mert akkor a zsúfoltság miatt szinte általános, hogy a fiatalabb nőket fogdossák és zaklatják a tömegközlekedésben Nepál fővárosában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez