Pikachu végveszélyben

Pikachut, a gyermekek kedvenc Pokémonját egy kis, Kínában honos rágcsálóról, a pikáról mintázták. Lehet, hogy a jövő gyermekei már csak a rajzfilmekben láthatnak efféle állatot.

A pika – magyarul pocoknyúl – Kína északi területein él, hatalmas földalatti üregrendszerekben. A kis rágcsáló, a kínai kormányzat szerint, amilyen aranyos, olyan káros is. A füves pusztákon ezért 1958 óta, amióta a Kínai Kommunista Párt először meghirdette a pocoknyúl-mentesítést, folyamatosan irtják. Korábban kézi eszközökkel próbálkoztak, anyagi ösztönzőket adtak azoknak, akik irtották a pikákat, az elmúlt években azonban átálltak a méregre. 2006-ban egy három és fél Magyarországnyi területet mérgeztek meg cink-foszfáttal. Ki is pusztultak onnan a pocoknyulak. 2014-ben további 112 ezer négyzetkilométer mérgezését tűzték ki célul. A hadjárat hatalmas összegekbe kerül – majd tíz milliárd forintot költöttek el erre a múlt évben.  A kínai hatóságok szerint a pika a felelős a füves puszták állagának romlásáért, mert mindent megrág, gyorsan szaporodik, és üregeivel művelhetetlenné teszi a talajt.

Nyugati tudósok azonban arra figyelmeztetik Pekinget, hogy a mérgezési kampányokkal többet árt, mint használ. Két amerikai kutató,. az Ambio című szaklapban publikált munkájában állítja, a pika valójában hasznos. Nem rontja a talaj minőségét, hanem eleve a rossz minőségű talajban telepszik meg. Járatai pedig segítik a víz bejutását a talajba, így csökkentik a belvízveszélyt. Ráadásul a pikák üregei nem csak a pocoknyulaknak jelentenek otthont, hanem gyíkoknak és földön fészkelő madaraknak is. Ha az üreg lakatlanná válik, beomlik, ők is elvesztik otthonukat. Ha pedig ők, és a pikák is, eltűnnek a vidékről, akkor a ragadozóknak sem lesz mit enniük. Összeomlik a teljes ökoszisztéma. A mongol kormány már hallgatott a környezetvédőkre, ott már betiltották a pikák mérgezését. De igazán arra lenne a környezetvédők szerint szükség, hogy a kínai hozzáállás változzon meg, hiszen a régió, ahol a pocoknyulak élnek, igen fontos terület – Ázsia több nagy folyója ered innen, a világ lakosságának egy ötöde kapja innen a vízellátását. ha itt ökológiai katasztrófa történik, akkor annak nem csak a pocoknyulak látják kárát.

Fotó: Wikimeida Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez