Guantanamo miatt mondott le a CIA főfelügyelője?

Nincs politikai oka David B. Buckley főfelügyelő távozásának – hangsúlyozták a CIA központjában, ahol a döntést bejelentették. A guantanamói kínzások ügyében a főfelügyelő elismerte: a CIA megfigyelte az őt felügyelő szenátusi bizottságot is.

2010 óta volt főfelügyelő a CIA-nál David B. Buckley, akinek távozását most fájlalják a jogvédő szervezetek Amerikában és szerte a világon. Miért? Mert a guantanamói támaszponton végrehajtott szisztematikus kínzási akciókat elismerte. Sőt:  azt is, hogy a CIA megpróbálta megakadályozni ezek napvilágra kerülését. Diane Fenstein, a szenátus hírszerzési bizottságának elnöke kereken azzal vádolta meg a CIA-t, hogy a bizottság számítógépeinek biztonsági rendszerét feltörte. Mi iránt érdeklődtek különösen? A guantanamói fogolykínzások iránt. A támaszponton a CIA szakértői iszlámista terroristákat hallgattak ki, nem éppen ortodox módszerekkel. Fenstein asszony követelésére a vizsgálat megindult. Buckley főfelügyelő beismerte: a CIA valóban betört az őt felügyelő szenátusi bizottság rendszerébe. Ezután John Brennan, a CIA főnöke kénytelen volt bocsánatot kérni Fenstein asszonytól és az egész bizottságtól.

A bizottság jelentéséből pedig egyértelműen kiderült: brutális kínzásokat alkalmaztak Guantanamóban, az amerikai támaszponton az iszlámista terroristákkal szemben. Bush exelnök ugyan úgy nyilatkozott, hogy büszke erre, de sok honfitársa nem osztotta ezt a nézetét.  Az ifjabb George Bush volt az elnök 2001. szeptember 11-e idején, és ő engedélyezte a “különleges bánásmódot” az elfogott iszlámista terroristák ellen a guantanamói támaszponton. A foglyokat már eleve azért vitték oda, mert az már nem az Egyesült Államok területe.

A CIA kínzási dossziéja nagy felháborodást váltott ki az egész iszlám világban, és egyáltalán nem segítette Obama elnököt abban, hogy koalíciót hozzon létre az Iszlám Állam ellen, melyet fanatikus iszlámisták éppen Amerikával szemben kiáltottak ki Szíriában és Irakban.

Mi lesz most Buckley főfelügyelővel? A magánszektorban folytatja – ez volt a lakonikus válasz a CIA központjában, ahol nem hullik sok könny akkor, amikor a főfelügyelő január 31-én befejezi pályafutását az amerikai hírszerzésnél. Melynek presztízse alaposan csökkent a guantanamói fogolykínzások miatt.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez