Egyre forróbb Ausztrália

Harmadik éve dönti a rekordokat a kontinens elképesztő időjárásával. Ez már önmagában egy elég aggasztó jele a klímaváltozásnak, de ráadásul óriási veszélyt is jelent az ott élőkre.

Az elképesztő hőség következtében rengeteg helyen alakulnak ki kisebb-nagyobb tüzek, melyek minden évben óriási károkat okoznak. Idén is több tucat ház égett le és több ezer embernek kellett elhagynia otthonát a tűz elől menekülve.
A minden évben felfelé araszoló hőmérséklet pedig tökéletes táptalaj az egyre nagyobb, veszélyesebb és pusztítóbb bozóttüzeknek, melyeket sokszor napokig, néha pedig akár hetekig sem tudnak eloltani. A kontinens tíz legforróbb évéből hét 2002 óta volt, amióta 1910-ben elkezdték vezetni a meteorológiai feljegyzéseket. “Az elmúlt negyven évben az éghajlatváltozás következtében egyre több és több bozóttűzzel találkozhatunk Ausztráliában, főleg az ország délkeleti részén” – mondta el Will Steffen, egy, a klímaváltozással foglalkozó szervezet szakértője. A meteorológiai Világszervezet adatai szerint a 2014-es év volt a legmelegebb az egész világon.

Fotó: Euopress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez