A falu, ahol még a bankot sem zárják

Shani Shingnapur Mahárástra államban található, Indiában. A falu különlegessége, hogy a benne lévő házakon nem található ajtó. Sőt, még a helyi banknak is csak azért van egy zár nélküli üvegajtaja, hogy ne menjenek be a kóbor állatok.

Ennek oka, hogy a helyiek hite szerint egy Shani nevű hindu isten keményen elbánik a tolvajokkal. Állítólag hosszú évekkel ezelőtt eljött a hívők álmába és megmondta nekik: nincs miért aggódniuk, nem kell ajtó házukra, majd ő megvédi őket a betolakodóktól. Így hát, ha végigsétálunk a falu utcáin csak ajtó nélküli kereteket látunk, melyeken keresztül bármikor bejuthatnánk az emberek otthonába. Néhányan éjszakára azért odaraknak valamit, de csak azért, hogy a környéken élő állatok ne tudjanak bejutni.
A falu bankja, az UCO Bank szintén hódol az évszázados hagyománynak és bár a pénzt egy széfben tartják, az épület üvegajtaján nem található zár.  A bank vezetője, Nagender Sehrawat  az NDTV indiai hírportálnak  elmondta, hogy még semmi bajuk nem származott a különleges szokásból. Bár az elmúlt időszakban fordultak elő lopások, a helyiek nem zavartatják magukat. Egy, a faluban osztogatott szórólap szerint Shani Shingnapur nem csak hogy a lopástól mentes, hanem minden egyéb bűnös cselekedettől is. “Tolvajok, rablók, részegek, nem vegetáriánusok egyszerűen nem jönnek ide” – állt a szórólapon. – “Ha pedig mégis, akkor úriemberként viselkednek.”

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez