Bogaras gerillaakció a Kreml ellen

Krumplibogarat ábrázoló narancs-fekete színű matricát ragasztanak az orosz termékekre a litván üzletekben. Többrétegű szimbolika mutatja a balti állam Moszkva miatti aggodalmait.

Az eredetileg II. Katalin cárnő alapította Szent György-rend narancs-fekete szalagját manapság az oroszbarátok tűzik a keblükre az ukrán válság kapcsán. A szintén narancs-fekete Leptinotarsa decemlineata magyarul krumplibogár, de más nyelvekben inkább a kolorádóbogár elnevezés az elterjedtebb. Oroszországban a kormány kritikusai kolorádóbogárnak hívják a Szent-György szalagot viselőket.

A litván város, Kaunas üzleteinek orosz termékei a Kreml propagandájának részei – állítja a rájuk ragasztott narancs-fekete kolorádóbogaras matrica.

Az oroszellenes akciót a „Modern Gerillák” elnevezésű szervezet vállalta magára – írja a Pravda. Ennek célja az orosz befolyás elleni harc Litvániában. Az aktivisták korábban arra kérték a hazai tévécsatornákat, hogy ne vásároljanak orosz műsorokat, most pedig a lakosságot szólították fel arra, hogy ne vegyen élelmiszereket és háztartási tisztítószereket Oroszországból.

Az üzlettulajdonosok tagadják, hogy közük volna az akcióhoz. Szerintük ez huliganizmus, vagyis tulajdonrongálás. Az orosz Komszomolszkaja Pravda ugyanakkor azt is hangsúlyozza, hogy a boltosok semmit sem tesznek a ragasztgatás ellen.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez