Sültkrumpli helyett manióka és kukoricalepény a Mekiben

Eltűnt a sültkrumpli a venezuelai McDonald’s kínálatából és bevezették a yucát és az arepát. Előbbi egy krumplihoz hasonlító trópusi gumós növény, amely manióka néven ismert nálunk, a másik pedig a hagyományos venezuelai kukoricalepény.

Az esemény megmozgatta a világhálót és a dél-amerikai országban legnépszerűbb twitteren a magyarázatok tömege látott napvilágot. Ki-ki vérmérséklete szerint magyarázta, mi is történt az amerikai gyorsétteremmel, hogy áttért a yucára….

Az igazság pedig az, hogy mivel Venezuela az élelmiszerek többségéből behozatalra szorul, így van ez a burgonyával is: a M’Donald’s Amerikából hozza az összes alapanyagot. Csakhogy Los Angelesben, ahonnan a krumplival megrakott hajónak indulnia kell, sztrájkoltak a kikötői munkások és nem indították útnak a szállítmányokat.

Az alapanyagok hiánya persze nem csak Venezuelát érintette, hiszen Japánban sem volt elegendő krumpli, de itt az emberek az elmúlt években már érzékennyé váltak az élelmiszerek terén tapasztalható hiányokra. S az is igaz, hogy más latin-amerikai országokat nem érintett a Los Angeles-i sztrájk.

Tehát felmerült sokakban, hogy itt nem csak a sztrájkról van szó, hanem esetleg a szintén gyakran fellépő valutahiányról. Erre némileg ráerősített a volt kereskedelmi miniszter twitter-bejegyzése, amely szerint:,,ha valaki importárut akar enni, tegye meg, de  a saját valutájából, ne a közösségéből…”

Bár szólhattak neki, hogy ez talán nem a legsikeresebb magyarázat egy kormányhű embertől, mert azonnal eltűnt az oldaláról: ekkorra azonban már késő volt. Körbefutott és mindenki olvashatta – ha nem is első kézből.

Tény, hogy Venezuelában a valuta hiánya komly fennakadásokat okoz és ezt a  helyzetet csak sulyosbítja az olaj alacsony ára, ami igen érzékenyen érinti az ország bevételeit. A krumpli pedig importcikk, amelyért valutát adnak és amelyért most inkább nem szeretnének idegen pénzzel fizet. A manióka vagy yuca bolivárért is kapható….

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez