Távgyógyítás a tévében dzsinnekkel

Irakban virágkorukat élik a különböző, Nyugaton asztrológiai és gyógyító és egyéb ilyen mágikus, műsoroknak. Azonban ezek a műsorok is alkalmazkodtak a helyi szokásokhoz, ami azt jelenti, hogy az iszlám hagyományokból származó dzsinnek segítségével történnek a “csodatételek”.

Irakban az elmúlt tíz évben egyre gyakrabban jelentek meg olyan műsorok, amelyek azt ígérik: dzsinneket idéznek meg és ezzel gyógyítják meg az embereket vagy szereznek pénzt a betelefonálónak (pénzvarázslat). Az iraki al-Diyar csatornán már évek óta szerepel egy Abu Ali al-Shabyani nevű férfi „távgyógyításokat végez dzsinnek segítségével”. Ugyanazt csinálja, mint a nyugati kollégái: diagnosztizál gépek nélkül, gyógyít, műtétet végez és egyben még jósol is.

Kezdetben sokan amolyan “csodabogárnak tartották, akit senki nem néz”, de idővel komolyabb népszerűségre, és ezzel párhuzamosan jelentős bevételekre – pár éve még egy iraki körutat szerveztek neki – tett szert. Neki köszönhetően jelentősen megszaporodtak az ilyen jellegű műsorok és “spirituális gyógyítók és mágusok” az arab országban.

Száleh al-Szálihi, egy iraki szociológus professzora azt mondta az al-Monitornak, hogy mára nemcsak a szegények körében terjednek az ilyen babonás dolgok. Beszámolt arról, hogy már a politikusok közül is néhányan talizmánokkal és mágikus eszközökkel jártak be a parlamenti ülésekbe. Ráadásul a 2014-es iraki választáson olyan is előfordult, hogy a képviselők bűbájjal akarták elérni, hogy többen szavazzanak rájuk, valamint rontást küldtek az ellenfeleikre. Erről többek közt “politikusok által felbérelt mágusok számoltak be egy iraki televíziós interjúban”.  Irakban jelenleg virágzik a „sarlatánpiac” elképesztő mértékben gazdagodik meg néhány mágus vagy gyógyító, ha sikerül „politikus vagy gazdag kuncsaftot” találnia.

Ezzel együtt egyre gyakoribbá váltak a különböző paranormális esetek, vagy legalábbis már az iraki médiumokban is beszámolnak róluk. Tavaly novemberben egy az Alforat nevű televízió egy helyszíni tudósítást végzett Kut városában, ahol rejtélyes módon kigyulladtak a házak. A helyiek a dzsinneket vádolták. Decemberben egy iraki újságíró összegyűjtötte és bemutatta, hogy az iraki sportolók közül páran szintén „mágiát” alkalmaznak a győzelem érdekében.

Ugyanakkor vannak olyanok, akik dzsinneket üldöznek ki megszálltnak tartott emberek testéből. Wahab al-Kalászi Erbílben „ördög és dzsinnűzést” hajt végre, s szerte az országból – ráadásul még Iránból is – járnak hozzá emberek „kezelésre”. Ezenfelül vannak sötét mágusok, akik rontásokkal, szerencsétlenségek küldésével és akár “távgyilkossággal” foglalkoznak. Nemrég  volt, hogy az iraki el-anbári tartományból származó férfi amelynek nagy részét az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet tartja a fennhatósága alatt, a dzsihadisták elpusztítását kérte a dzsinnektől.

A muszlimok általánosságban hisznek a dzsinnekben,s  a Korán néhány verse is szabad akarattal rendelkező lényeknek tartják őket, akiket Isten füsttelen tűzből teremtett. Azonban az angyalokkal ellentétben ők képesek jót és rosszat is cselekedni, és egy varázslat segítségével irányítani lehet őket azzal, hogy tárgyakhoz kötik őket. Ugyanakkor az arab mitológiában és a népi hagyományokban a dzsinnek inkább ártó szellemek, sőt majdnem démonoknak számítanak.

A dzsinnek állítólagos pusztításáról készült riport Kut városában:

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez