Szupervonatot építenek Kaliforniában

A tervek szerint 2029-re lesz kész a vonal, ami elképesztő gyorsasággal fogja San Franciscótól Los Angelesig szállítani az embereket. Ha minden igaz, a korábban akár hat órás utat kevesebb, mint három alatt lehetséges lesz majd megtenni.

A kaliforniai vezetés január elején indította útjára a projektet, amely összesen 800 mérföldön, tehát majdnem 1300 kilométeren fog átívelni. A három órás menetidőhöz persze óriási sebességre van szükség, a tervek szerint 200 mérföld/órával fog közlekedni a vonat, ami nagyjából 320 km/órának felel meg. Így az olyan nagysebességű vonatok közé lesz majd sorolható, mint a francia TGV vagy a japán Sinkaszen E5.
2000px-Cahsr_map.svgA CNN videójából kiderül, hogy az emberek kényelme mellett persze pénzügyi szempontból is megéri az államigazgatásnak kiépíteni az új vasúthálózatot. Amellett, hogy nagy problémákat okoznak az utakon a dugók, az építkezés húszezer embernek adna munkát, legalább öt éven keresztül.
Az elképesztő, 68 milliárd dolláros költségből egyelőre 26-ot sikerült összeszednie az államnak. Nehézségeket okozott az elmúlt két évben a vasútvonalhoz szükséges föld megszerzése is, de úgy tűnik, most már sínen van a dolog.

Képek: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez