Brutális szexuális szertartás elől bujkált több száz diáklány Tanzániában

Körülbelül 800 diáklány kényszerült arra, hogy elhagyja otthonát és családját annak érdekében, hogy elkerüljék nemi szervük rettenetes módon való megcsonkítását. A kelet-afrikai országban ugyanis mind a mai napig bevett szokás a különböző törzsi közösségekben, hogy a lányokat még fiatal korukban körülmetéljék, annak érdekében, hogy tiszta és erkölcsös életet éljenek.

A tanzániai állam TV számolt be arról, hogy a több száz fiatal lány tért vissza családjához, miután több hónapig bujkált az országban, hogy elkerüljék a kegyetlen beavatkozást. A lányok döntő többségét saját családjuk rejtegette, míg másokat civil szervezetek és különböző egyházi intézmények bújtattak el. A szerencsésebbek rendőri védelmet is kaptak. Gaudensia Kabaka munkaügy miniszter elmondta, hogy a kormány szeretne minél előbb véget vetni ennek a brutális szertartásnak, ezért felszólították a törzsi vezetőket, hogy befolyásukkal akadályozzák nő nemi  szervek megcsonkítását. Nemzetközi és helyi civil szervezetek is felhívták a figyelmet arra, hogy a beavatkozásnak gyakorlatilag semmi értelme, viszont  komoly egészségügyi kockázatokkal jár. A női nemi szerve csonkítás azonban tabu témának számít az országban, melynek felhozása gyakran heves indulatokat vált ki.

A női körülmetélésnek elsősorban társadalmi, kulturális és vallási okai vannak, amelyeknek a megváltoztatására csekély az esély. Számos afrikai törzsön belül ugyanis bevett tévhit, hogy az aktív nemi életet élő nők erkölcstelenek és házasságtörők, ezért meg kell őket fosztani nőiességüktől annak érdekében, hogy jó feleségek legyenek, és tiszta, illetve erkölcsös életet éljenek. Nagyon sok közösségen belül kitaszítják azokat a lányokat, akik nem esnek át ezen a barbár beavatkozáson.

Tanzániában 1998 óta a törvény tiltja a női nemi szerv csonkítást, amit börtönbüntetéssel sújtanak. Ennek ellenre az ország északi és központi régiójában továbbra is általánosan elterjedt szokásnak számít.

Az ENSZ adatai szerint 29 országban körülbelül 125 millió nőt csonkítottak már meg.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez