Nők és tálib-szimpatizánsok az új afgán kormányban

Kivonult Afganisztánból a külföldi csapatok nagy része, ahol politikai káosz fenyegetett, mert három hónapig tartott az új kormány megalakítása. Asraf Ghani elnök a táliboknak is ajánlott megbízásokat, de ők ezt egyelőre nem fogadták el.

A nemzeti egységkormány a legfontosabb posztjait az elnök és a miniszterelnök régi hívei foglalják el. Asraf Gani elnök és Abdullah Abdullah miniszterelnök késhegyig menő harcot vívott az elnökválasztáson és végül abban állapodtak meg: a győztes Ghani lesz az elnök és a vesztes Abdullah Abdullah a kormányfő. Az elnök a többségi pastu népcsoporthoz tartozik, míg Abdullah Abdullah tádzsik, vagyis Afganisztán legnagyobb kisebbségét képviseli. Az elnök hívei irányítják a hadügyi és a pénzügyi tárcát, a kormányfő barátai a külügy- és a belügyminisztériumot. Szalahuddin Rabbani, az új afgán külügyminiszter édesapja a bölcsek tanácsának elnöke volt, amíg a tálibok meg nem ölték.

Asraf Ghani elnök megpróbálta bevonni a tálibokat is a kormányzásba, de ők ezt egyelőre nem vállalták. Ugyanakkor vannak olyan eddig ismeretlen személyek a 25 miniszter és az államtitkárok között, akik a hírek szerint közel állnak a tálibokhoz. A fanatikus dzsihád harcosok táborában állítólag szakadás történt miután Peshavarban a pakisztáni tálibok iskolás gyerekeket mészároltak le. Ezt egyébként az afganisztáni tálibok is elutasították.

Három nő is tagja az afgán nemzeti egységkormánynak. Ez az egyik legfőbb vita a tálibokkal, akik a nők szerepét hagyományosan a családban képzelik el, és ellenzik a szebbik nem tanulását vagy közéleti szerepvállalását. A pakisztáni tálibok azért lőtték fejbe a fiatal Malala Juszufzajt, mert kiállt a lányok tanulási joga mellett. A pakisztáni lányt az orvosok megmentették és nemrég megkapta a Nobel békedíjat. De hazájába nem mer hazamenni, mert a tálibok továbbra is az életét fenyegetik.

Afganisztánban nemcsak a tálib fenyegetés okoz gondot hanem a gazdaság katasztrofális helyzete is. Az ország a külföldi segélyekből, illetve a kábítószer kereskedelemből él. Afganisztán a világ legnagyobb kábítószer exportőre és ettől egyáltalán nem függetlenül a világ egyik legkorruptabb országa is. Ezt maga Asraf Ghani elnök erősítette meg. Elődje, Karzai közismerten igen elnéző volt a korrupcióval, mely a családtagjait is érintette. Jelenleg belföldön, és külföldön is azt várják a nemzeti egységkormánytól, hogy valamiféle fejlesztési tervet dolgozzon ki, és főként: csökkentse az elviselhetetlen mértékű korrupciót.

Kép: Asraf Ghani, Afganisztán elnöke (Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez