Ujgur terroristákat likvidáltak Kínában

Összesen hat ujgur terroristát lőtt le a kínai rendőrség Hszincsiang-Ujgur tartományban. A gyanús csoport állítólag épp házi készítésű bombákat akart felrobbantani, amikor a rendőrség rajtuk ütött nem messze Kasgartól a muzulmán ujgurok vallási fővárosától. A rendőrök hat “terroristát” öltek meg- közölte a tartomány honlapja a Tianshan.net.

A nyugati határtartományban évek óta feszült a helyzet, mert az ujgur őslakosság úgy érzi: hátrányba került a szülőföldjén, ahol a kínai bevándorlók szerzik meg a fontos hivatali és üzleti posztokat. A Hszincsiang-Ujgur tartomány lakóinak többsége jelenleg már kínai, az ujgurok már csak a 40 százalékát adják.

A kommunista Kína kikiáltása idején, 1949-ben a kínaiak részaránya még a 10 százalékot sem érte el. A kazahok és a kirgizek is többen voltak, mert a távoli tartomány nem bővelkedett lehetőségekben. Az 1978-as gazdasági reformok óta azonban a Hszincsiang-Ujgur tartomány dinamikus fejlődésnek indult, amiből viszont igen keveset profitáltak az ujgurok. A zsíros falatok a betelepülő kínaiaknak jutottak. Emiatt rendszeresek a lázongások, melyeket a kínai rendőrség, sőt olykor a hadsereg vaskézzel ver le.

Az elmúlt hónapokban száz számra tartóztattak le “terrorista gyanús személyeket”. Az ujgur emigráció szerint sok ujgur aktivistát rögtön ítélő bíráskodás után ki is végeztek. Hiteles adatok nincsenek, mert Tibethez hasonlóan a Hszincsiang-Ujgur tartományba is csak igen ritkán jutnak be külföldi újságírók.

Nemrég Pekingben, a Tiltott városban belbiztonsági konferenciát tartottak, melyen az államfő Hszi Csin-ping elnökölt. Az igen kemény hangú határozat arra hívta fel a Kínát kormányzó kommunista párt kádereit és különösen a fegyveres erőket, hogy a maximális határozottsággal lépjenek fel a “vallási alapú terrorizmus ellen”

Az ujgurok között vannak iszlamista terroristák, akiknek Pakisztánban működő önálló szervezetük van. Ők támadták meg tavaly Karacsi repülőterét, ahonnan a pakisztáni hadsereg csak nehezen tudta kiszorítani őket. Az ujgur emigráció ugyanakkor azt hangsúlyozza, hogy nem minden ujgur ellenzéki iszlamista terrorista. Kínában életfogytig tartó börtönre ítéltek egy ujgur professzort, aki Pekingben a Nemzetiségi Egyetemen tanított. A bíróság szerint “szeparatista és terrorista eszméket terjesztett”.

A török nyelvcsaládhoz tartozó ujgurok döntő többsége muzulmán és nem kötődik különösebben a kínai tradíciókhoz. Sokan nem is nagyon tudnak kínaiul. Ennek következtében a fiatalok elhelyezkedése igencsak problematikus a Hszincsiang-Ujgur tartományban, ahol az ujgur fiatalok többsége nemigen számíthat jól fizetett munkára. Ezzel is magyarázható az a szinte permanens nyugtalanság, amely ezt a határ tartományt jellemzi.

Kép: Ujgur muszlim Pekingben (Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez