Együtt a muzulmán államok titkosszolgálataival a terror ellen

Teljesen megszűnt a francia titkosszolgálat kapcsolata Szíriával és Marokkóval, valamint jelentősen legyengült Egyiptommal, Tunéziával és Törökországgal. Nélkülük viszont nem lehet hatékonyan harcolni a nemzetközi terrorizmus ellen – nyilatkozta Franciaország egykori elhárító főnöke.

A párizsi terrorakciók azért válhattak lehetségessé, mert a francia titkosszolgálat teljesen kapcsolat nélkül maradt Szíriában, mely korábban francia gyarmat volt. Évtizedeken keresztül volt egy officier de liaison a francia nagykövetségen, aki tartotta a kapcsolatot a titkosszolgálatok között – mondta Bernard Squarcini, aki Sárközy elnök kedvenc főrendőre volt. 2007 és 2012 között ő volt a felelős Franciaország biztonságáért.

Amióta megindult a polgárháború Szíriában, és Franciaország Aszad elnök ellenfeleit kezdte támogatni, megszűnt a kapcsolat Párizs és Damaszkusz között. Így a francia hírszerzés saját magára van utalva egy olyan területen, ahol az évtizedes kapcsolatok nagyon sokat számítanak. Marokkóval is teljesen megszakadt ez a titkosszolgálati kapcsolat, pedig korábban ez volt az az észak-afrikai állam, mely a legszorosabban kapcsolódott Franciaországhoz. Marokkó nem is küldött senkit a párizsi felvonulásra. Ráadásul Marokkó mögött ott van Mauritánia, ahol nagyon nagy a bizonytalanság – hangsúlyozta Bernard Squarcini.

Az arab tavasz következtében meggyengült a kapcsolat Egyiptom és Tunézia titkosszolgálataival is, de Ankarától is eltávolodott Párizs. Márpedig ezek nélkül az államok nélkül nemigen lehet hatékonyan fellépni a terrorizmus ellen a Közel-Keleten vagy Észak-Afrikában – nyilatkozta a francia belbiztonsági ex-főnök.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez