Ezt tudjuk a párizsi merénylőkről

Ahogyan már azt korábban is megírtuk három gyanúsított van a Párizsi mészárlás ügyében, mely során 10 újságírót és két rendőrt lőtt le két maszkos férfi automata gépfegyverükkel. A harmadik férfi az autót vezette, mellyel a helyszínről menekültek.

A Charlie Hebdo nevű újság szerkesztőségébe rontott be Said és Cherif Kouachi, majd nyitott tüzet az ott lévő dolgozókra. összesen 12 halottat hagytak maguk mögött. Ha a helyi rendőrség értesülései igazak, akkor a merényletben részt vevő harmadik személy, aki az autót vezette, a 18 éves Hamyd Mourad volt. Ő is szoros kapcsolatban lehetett a testvérpárral, ugyanis Hamyd Cherif sógora.
Hármuk közül egyértelműen Cherif a „leghíresebb” rendőri körökben. A ’82-es születésű férfi több alkalommal is összetűzésbe keveredett a hatóságokkal, egyszer pedig három év börtönre és 18 hónap felfüggesztettre ítélték, amiért részt vett egy szélsőséges csoport tevékenységében, mely során embereket küldtek Irakba, hogy segítsék az ottani terrorista harcokban.
„Egy igazi vesztes. Pizzát szállít ki, hogy legyen pénze hasist szívni” – mondta el róla még 2008-ban, letartóztatása idején ügyvédje, Vincent Ollivier a Le Parisiennek. – „Egy tanácstalan gyerek volt, aki nem tudta, mit kezdjen az életével. Aztán egyik pillanatról a másikra felkarolták és azt éreztették vele, hogy fontos, amit tesz.”
2010-ben újra letartóztatták, elvileg egy ismert szélsőséges terroristának, Smain Ait Ali Belkacemnek akart segíteni megszökni.
Testvére, Said nem rendelkezik hasonló tapasztalattal, ha csak a rendőrségi adatokat nézzük, akkor ez volt az első komolyabb ügy amihez köze volt.
A testvérpár mindkét tagja Párizsban született és francia állampolgárok voltak. Algériai szüleik állítólag nagyon korán elhagyták őket, így nevelőszülőknél éltek, mielőtt visszaköltöztek volna Párizsba.
Hamyd Mourad csupán 18 éves és, mint azt korábban meg is írtuk, feladta magát a rendőrségen, miután észrevette, hogy a fél ország keresi. Állítása szerint a lövöldözés idején iskolában volt, amit több osztálytársa is meg tud erősíteni.

 

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez