“Ha kell a hadsereg védi meg a zsinagógákat”

Ezt közölte Francois Hollande elnök a franciaországi zsidó szövetség vezetőjével. Az államfő azt is elmondta: a nagy szolidaritási felvonulás után, melyen több mint 50 külföldi államférfi is részt vesz, ellátogat Párizs központi zsinagógájába.

A francia rendőrség minden körülmények között garantálja a zsinagógák és zsidó iskolák biztonságát!- hangsúlyozta Francois Hollande elnök, aki találkozott a franciaországi zsidó szövetség /Crif/ elnökével. Roger Cukierman elmondta: a zsidó szervezeteket felháborították a merényletek, melyeket a Charlie Hebdo illetve egy kóser bolt ellen követtek el Párizsban. Összesen 16 halálos áldozat volt, a három iszlamista merénylőt lelőtték. A zsidó származású francia polgárok félnek, de a francia államfő igyekezett megnyugtatni őket. Francois Hollande elmondta: ha kell, akkor a hadsereget is bevetik, hogy garantálják a zsidó intézmények biztonságát.
Franciaországban több mint 600 ezres zsidó közösség él, ez a legnagyobb egész Európában. Tavaly rekordév volt a kivándorlás szempontjából: soha ilyen sokan nem távoztak Izraelbe! Natan Scsaranszkij, a zsidó bevándorlási ügynökség feje elmondta: több mint 50 ezren érdeklődtek Franciaországban az alija lehetőségéről tavaly. A merényletek után ez a szám minden bizonnyal növekedni fog. Az izraeli lapok közül több azt javasolja a francia zsidó közösségnek, hogy hozzon létre önvédelmi fegyveres milíciát. Ez ellenkezne a francia törvényekkel.
Párizsban egymillió embert várnak a nagy szolidaritási tüntetésre, melyen több mint 50 külföldi államférfi is részt vesz: Merkel német kancellár, Cameron brit miniszterelnök, Renzi olasz kormányfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök- hogy csak az uniós államok vezetőiből említsünk néhányat. Jordánia királya Abdallah és felesége Rana királyné, Davatoglu török elnök képviseli a muzulmán államokat. Lavrov orosz külügyminiszter is ott lesz. A NATO főtitkára a párizsi merényletek után közölte: az ellentétek ellenére együtt kell működni Oroszországgal a nemzetközi terrorizmus ellen.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez