Miért jobbak a női menedzserek ?

Sikeresebbek azok a cégek, melyek élén a szebbik nem képviselője áll, illetve ahol háromnál több nő ül az igazgató tanácsban – ezt állapította meg az ILO jelentése. Az ENSZ munkaügyi szervezete ugyanakkor hangsúlyozza: bár a vállalatok 30 százalékát már nők irányítják a világban, de ezek többsége családi vállalkozás. A nagy cégek mindössze öt százaléka büszkélkedhet női vezetővel.

Jobb az árfolyamuk azoknak a cégeknek a tőzsdén, melyek élén nő áll. Ezt mutatják a tények. De vajon miért? Mert a nők türelmesebbek és józanabbak, mint a férfiak. Kevesebbet kockáztatnak, és sokkal megbízhatóbbak náluk – írja az ILO jelentése. De vajon nem arról van-e szó, hogy a nők eleve inkább kerülik a kockázatot, és olyan cégekhez mennek, melyek sikeresek és megbízhatóak? Nyilván ez is fontos szempont, de ennél lényegesebb az, hogy a nők csapatjátékosok. Kisebb az egójuk, vagy legalábbis ahhoz szoktak hozzá, hogy eltitkolják azt.

Ráadásul a szebbik nem kevésbé akarja megváltani a világot, viszont jobban törődik azzal, hogy mi van a hétköznapi munkában. Ezért a felmérés szerint a munkatársak többsége örül annak, ha a menedzserek között sok a nő, mert akkor jobb a szervezés, és jobban törődnek a munkavállalók gondjaival.

A Women Equity nevű szervezet tanulmánya szerint egy fontos lélektani tényező is szerepet játszik abban, hogy a nők által irányított vállalatok sikeresebbek. Ez pedig a bizonyítási kényszer. A nőket nagyon sok országban ma is kinézik a döntéshozó központokban. Eleve hátrányos helyzetből indulnak, de ez előny lehet, hiszen a globális versenyhelyzetben nincsenek biztos pozíciók: mindenkinek állandóan bizonyítania kell. Ebben pedig a női menedzserek jobbak, hiszen ők az egész életükben ehhez szoktak hozzá – írja a Madame Figaro című női magazin, amely az ILO jelentése alapján azt állítja: a női menedzserek jobbak, mint a férfiak.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez