Betiltották a burkát Kína legnagyobb muzulmán városában

Ez idegen a helyi szokásoktól. Ezen a címen tiltották be a nőket tetőtől talpig beburkoló burkát Urumcsiban, a Hszincsiang-Ujgur tartomány fővárosában.

A burkából a nőknek csak a szemük látszik ki, ezért nagyon nehéz a személyt azonosítani. Ez aggasztja a kínai hatóságokat abban a tartományban, ahol igen gyakoriak az iszlamista merényletek. A rendőrség nemrég lőtt le hat ujgur “terroristát”, akik a hivatalos közlés szerint házi készítésű bombákat akartak felrobbantani. A kínai hatóságok hajlamosak arra, hogy minden ujgur ellenzékit terroristának vagy szeparatistának bélyegezzenek. A rendőröknek viszont abban minden bizonnyal igazuk van: a burka kiválóan alkalmas arra, hogy a terroristák benne közlekedjenek és esetleg fegyvert vagy bombát rejtsenek el alatta.

Az ujgurok körében nem volt korábban használatos a burka. Viselete tehát a kínai hatóságok szerint azt jelenti: az illető azonosítja magát a fanatikus iszlamista csoportokkal. Franciaországban és Belgiumban is betiltották a burkát – hangsúlyozza az Új Kína közleménye. Most a tilalom egyelőre csak Urumcsi városára szól, és azon belül is a nyilvános helyekre, de valószínű, hogy hamarosan kiterjesztik az egész tartományra.

A kommunizmust megelőző időkben, tehát 1949 előtt a lakosság döntő többsége muzulmán volt ebben a tartományban, ahol a kínaiak számaránya nem érte el a 10 százalékot sem. Ma már a kínaiak alkotják a többséget, és az övék csaknem minden jó állás és vállalkozói lehetőség. Emiatt az ujgurok körében komoly az elégedetlenség. Ezt használják ki az iszlamista szervezetek, melyek dzsihádharcosokat toboroznak a Hszincsiang-Ujgur tartományban is. Az al-Kaidának van egy ujgur dandárja is, ez jelenleg Pakisztánban működik. A kínai hatóságok vaskézzel tartják fenn a rendet a Hszincsiang-Ujgur tartományban, ahol most betiltották a burkát Kína legnagyobb muzulmán városában, Urumcsiban.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez