A vallások közötti békét hirdeti Ferenc pápa Srí Lankán

Több mint félmillióan vettek részt egy misén Colombo közelében a tengerparton, ahol Ferenc pápa szentté avatott egy XVII. századi misszionáriust. Ő az első szent Srí Lankán, ahol a katolikus közösség a lakosság 6 százalékát teszi ki, de hívei közt megtalálhatók a többségi szingalézek éppúgy, mint a tamil kisebbség tagjai.

A most szentté avatott Joseph Vaz atya a XVII. században terjesztette a katolikus hitet Srí Lankán, az egykori Ceylon szigetén. Akkoriban a protestáns hollandok irányították a sziget politikai életét, ezért a katolikus hittérítő atya gyakran került szembe üldözéssel. Ő azonban a különböző vallások és nemzetiségek megértését hirdette.

Srí Lanka lakosságának a többsége buddhista – ők körülbelül a népesség 70%-át alkotják. 12% a hindu vallás követője, 10% a muzulmán és 6% a katolikus. A többségi szingalézek szinte kizárólag buddhisták, míg a tamil kisebbség tagjai a hindu, az iszlám és a katolikus vallást követik. A katolikus az egyetlen vallás, amelynek mindkét népnél vannak hívei. Ennek azért van különösen nagy jelentősége Srí Lankán, mert az országban 25 éven át polgárháború dúlt a szingaléz többség és a tamil kisebbség között. A borzasztóan brutális konfliktus 2009-ben ért véget: a hadsereg kíméletlenül leszámolt a lázadókat támogató tamil falvak népével. Ferenc pápa az első, aki ellátogat erre a tamil vidékre is, ahol még mindig megtalálhatók a polgárháború nyomai.

Ferenc pápa már járt Ázsiában: tavaly Dél-Koreában részt vett a katolikus fiatalok ázsiai találkozóján. Srí Lanka után most felkeresi majd a Fülöp szigeteket is. Ez Ázsia egyetlen keresztény többségű országa, ahol a várakozások szerint több millióan vesznek majd részt azon a misén, melyet a katolikus egyházfő tart a Fülöp szigetek fővárosának közelében.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez