Fehér házi veterán csatlakozhat Hillary Clinton stábjához

John Podesta, Barack Obama elnök tanácsadója februárban lemond posztjáról, és otthagyja a Fehér Házat. A döntés, melyet már korábban kilátásba helyezett, arra utal, hogy a neves stratéga központi szerepet játszhat Hillary Clinton 2016-os elnökválasztási kampányában, ha az egykori first lady és külügyminiszter az indulás mellett dönt. Clinton hivatalos bejelentése a kérdésben tavasszal várható.

Podesta eddig még nem nyilatkozott további terveiről, de a Wall Street Journal fehér házi forrásokra hivatkozva kész tényként kezeli, hogy ő lehet a kampányfőnök Clinton stábjában. Az utóbbi időben egyre több rendezvényen jelennek meg közösen, jó kapcsolatuk pedig köztudott. A Clinton család jó barátjaként ismert szakember a várakozások szerint mindenképpen magas beosztást kaphat az alakulóban lévő csapatban, mellyel az utóbbi hónapokban több nem hivatalos egyeztetése is volt már. Valószínűleg nem napi szintű kampányfeladatokkal foglalkozik majd, hanem a stratégiai irányvonalak kijelöléséért lesz felelős.

Podesta értékes fehér házi tapasztalatokkal rendelkezik. Bill Clinton második ciklusa idején volt az elnök kabinetfőnöke. Azóta meglapította a Center for American Progress nevű think tanket Washingtonban, tanított a Georgetown Egyetemen, könyvet írt, és 2009-ben elkísérte Bill Clintont Észak-Koreába, ahol sikerült elérniük, hogy a rezsim szabadon engedjen két bebörtönzött amerikai újságírót. Barack Obama mellett több mint egy éve dolgozik, és látja el tanácsaival mind belföldi, mind külpolitikai kérdésekben az elnököt.

Hillary Clinton továbbra is a legesélyesebbnek számít arra, hogy a demokraták elnökjelöltje legyen 2016-ban. A liberális szárny népszerű figurája, Elizabeth Warren van hozzá a legközelebb a népszerűségi indexeket tekintve, de ő is messze lemaradt tőle, ráadásul Warren éppen a minap cáfolta kategorikusan, hogy fontolgatná az indulást.

Fotó: Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez