Bíróság előtt a darknet királya

Legalábbis ezt állítja az ügyészség az FBI adatai alapján: a 30 éves texasi fiatalembert azzal vádolják: szinte mindennel kereskedett az interneten amivel tilos. Kábítószer, fegyver vagy hamis papírok mind kaphatóak voltak a Selyemúton /Silk Road/, ahol bérgyilkost is lehetett találni.

Ross Ulbricht, a Selyemút alapító főnöke, akit 2013 októberében tartóztattak le egy közkönyvtárban San Franciscóban, mind a hét ellene emelt vádpontban ártatlannak vallotta magát. Minthogy álnéven vezette a boltot, ezért ügyvédje azzal érvel: ő csak ötletgazdája volt a Selyemútnak. Üzemeltetni már mások üzemeltették. Utódát egyébként novemberben tartóztatták le 2013-ban ugyancsak San Franciscoban.
Maga Ross Ulbricht, aki szívesen nevezi magát a darknet királyának vagyis az álnéven folyó világhálós biznisz urának, a Forbes magazinnak így nyilatkozott céljairól: én az állam elnyomása ellen küzdök. Az állam mindenbe bele akar szólni és mindent ellenőrizni akar. Nálam viszont az emberek megtalálhatják amit keresnek: ha kell, akkor kábítószert! Ha pedig fegyver kell valakinek, akkor fegyvert. A Silk Road üzleti forgalma két év alatt több mint egymilliárd dollár volt. Ross Ulbricht magánvagyona az FBI szerint meghaladja a 18 millió dollárt.
A darknet kereskedés egyik fő szabálya az álnév mellett az, hogy a fizetés eszköze a bitcoin, a virtuális pénz. Ezért pénzmosással is vádolják a Selyemút megteremtőjét, aki akár életfogytig tartó börtönbüntetést is kaphat, mert az interneten szinte mindent árusított ami tilos.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez