Inkább Kanada, mint Izrael

Sok francia zsidó tervezi elhagyni Franciaországot. Egyesek úgy vélik, hogy Kanada biztonságosabb és nyugodtabb hely jelenleg számukra, mint Izrael.

A neves washingtoni rabbi, Shmuel Herzfeld véleménye szerint Kanada nagyobb biztonságot tud nyújtani a Franciaországból elvágyódó zsidók számára, mint Izrael. Elmondása szerint számos, a kivándorlást tervező emberrel beszélt, és határozottan lehet tapasztalni egy bizonytalanságot a körükben Izraelt illetően.
Herzfeld arra szólította fel az Egyesült Államokat és Kanadát, hogy továbbra is tartsa nyitva határait a Franciaországból érkező zsidók előtt. „Az okok nagyon összetettek lehetnek. Lehet, hogy nem tud héberül, lehet, hogy nem akar egy olyan új helyre költözni, ahol a terrorfenyegetés szinte napi rendszerességű. Bármi is az ok, az Egyesült Államoknak és Kanadának megnövekedett a felelőssége ebben a helyzetben.”
Egy nappal a franciaországi merényletek előtt jelent meg egy statisztika, ami azt mutatja, hogy 2014-ben legalább hétezer ember vándorolt ki Izraelbe Franciaországból, nagyjából kétszer annyi, mint 2013-ban. Sofa Landver izraeli miniszter azt várja, hogy ez a szám tovább fog növekedni, és 2015-ben eléri majd a tízezres nagyságrendet is.
Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a múlt heti párizsi események, és a hasonló fenyegetések jelentősen megnövelhetik a kivándorlást tervezők számát. Manuel Valls francia miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy a franciaországi zsidó közösség az ország szerves része, és ha százezer zsidó elhagyja az országot, akkor az Francia Köztársaság kudarca lesz.
„Izrael ugyanakkor továbbra is vonzó célpontja a kivándorlásnak, ám nem szabad megengedni, hogy csak egy olyan hely legyen a világon, ahova a menekülő zsidók hazatérhetnek. Más országokban is biztonságos otthonra kell tudni lelniük.” – mondta el Shmuel Herzfeld.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez