Guantanamo: öltek az őrök

Kipakolt az USA guantánamói börtönében egykor szolgálatot teljesítő egyik őr. Joseph Hickman őrmester a Vice News portálnak elmondta, hogy 2006 júniusában a CIA megölt három rabot, majd az esetet öngyilkosságnak állította be. Hickman szerint a három rabnak szinte egyidőben kellett volna öngyilkosságot elkövetnie, hiszen a fogvatartottakat négy perceként ellenőrizték őreik.

Kipakolt egy, az USA Guantánamói börtönében egykor szolgálatot teljesítő őr, Joseph Hickman őrmester a Vice News portálnak elmondta, hogy 2006 júniusában a CIA megölt három rabot, majd pedig az esetet öngyilkosságnak állította be. Hickman szerint a három rabnak szinte egy időben kellett volna öngyilkosságot elkövetnie, hiszen a fogvatartottakat négy perceként ellenőrizték őreik.

“A három férfinak először be kellett volna kötnie a saját szemét, majd betömnie a saját száját, maszkot húznia a fejére, összekötöznie kezeit, majd egyidejűleg felakasztania magát a cella tetejéről lelógó kötélre” – állítja a nyugállományú őrmester.

Hickman azt is elmondta, hogy alig egy órával a feltételezett öngyilkosság előtt vizsgálta át a rabok celláját, és azokban nem talált olyan eszközöket amelyek segítségével önkezükkel vethettek volna véget életüknek. Az őr szerint a CIA azért ölhette meg a három fogvatartottat, mert azok éhségsztrájkba kezdtek, ami azzal fenyegetett, hogy társaik követik majd példájukat, ami jelentősen lelassította volna a kihallgatásokat.

A három áldozatot, a 37 éves jemeni Salah Ahmed Al-Salamit, és a 30, illetve 22 éves szaúdi Mani Shaman Al-Utaybit és Yasser Talal Al-Zahranit egyébként hivatalos vádemelés nélkül tartották fogva Guantánamón.

Fotó: Tüntetés Guantanamo bezárásáért 2015. január 15-én a Fehér Ház előtt. Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez