Barbár támadás egy keresztény templom ellen Delhiben

Az oltárkép üvegét betörték, Szűz Mária szobrát feldöntötték egy templomban Delhi nyugati külvárosában. Egy hónapon belül ez már a negyedik támadás keresztény templom ellen India fővárosában.

December elején a Szent Sebestyén templomot lángra lobbantották, a belső része teljesen kiégett. Egy betlehemi jászolt is felgyújtottak Delhiben, ahol nem csak a katolikus, de a protestáns templomokat is támadják. A protestáns egyházak szervezetének főtitkára szerint kormányzati kampányról van szó: nem csak egyes hindu szélsőséges erők, de a kormánypárt egyes vezetői is támogatják a keresztényellenes akciókat. Világos, hogy ezeknek a hindu támadásoknak a muzulmánok és a keresztények a célpontjai – hangsúlyozta a protestáns egyházak szervezetének főtitkára.

Indiában tavaly tavasszal került hatalomra a BJP, mely igen fontosnak tartja a nemzeti és vallási identitás védelmét. Egyes vezetői szerint minden igazi indiai egyben a hindu vallás követője is. Ezért óriási kampányt indítottak, hogy “visszatérítsék őseik hitére azokat, akik elhagyták azt”. Ez egyértelműen a mintegy 150 milliós muzulmán kisebbségnek, és a jóval szerényebb méretű, 15 milliós keresztény közösségnek szól. India kellős közepén a BJP aktivistái megtiltották 50 keresztény falu lakóinak, hogy részt vegyenek a vasárnapi misén, mondván: az ellenkezik az “ősi indiai hagyománnyal”.

Nem véletlen, hogy Ferenc pápa, amikor a napokban a közeli Srí Lankán járt, a vallások közötti együttműködésről és a tolerancia fontosságáról beszélt. A vallási türelmetlenség életveszélyes játék a sokvallású és soknemzetiségű Srí Lankán éppúgy, mint Indiában. Az 1,3 milliárd lakosú India lakóinak többsége valóban a hindu vallást követi, és az csakugyan régebbi, mint a kereszténység vagy az iszlám. De az erőszakos hittérítés kiválthat hasonló erőszakot a kisebbségek oldaláról is. Fanatikus iszlamista erők rendszeresen követnek el merényleteket India területén. 2008-ban India kereskedelmi fővárosát támadta meg egy öngyilkos kommandó: csaknem kétszáz ember meghalt.

Amióta Narendra Modi megnyerte a választást, feszült a viszony a hindu vallást követő többség és a muzulmán kisebbség között. A keresztényeket korábban nem támadták ugyanolyan hévvel, mint a muzulmánokat. Most ez változni látszik: a keresztény templomok elleni támadások rendszeressé váltak. A templomok őrei persze védekeznek, és kamerákat szerelnek fel. A kamerák a legfrissebb támadás tetteseit is lefényképezték. A rendőrség le is tartóztatott három embert azok közül, akik feldúlták a keresztény templomot Delhi nyugati külvárosában. Kérdés, hogy kapnak-e ezért komoly büntetést, és az elriasztja-e a kormánypárt által támogatott fanatikus hindu aktivistákat attól, hogy újabb keresztény templomokat gyalázzanak meg Indiában?

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez