A Duke Egyetem nem engedi a muzulmán hallgatók imára hívását

A metodistaként indult észak-karolinai egyetem több panasz után döntött úgy, mégsem engedi a pénteki imára szólító müezzin éneket.

A Durham városában található Duke csütörtökön vonta vissza az engedélyt, hogy a muzulmán hallgatók szövetsége imára hívásra használhassa péntekenként az iskola jelképének számító kápolnatornyot. A keresztény gyökerekkel rendelkező iskola vezetése a vallásegyenlőség elvét akarta népszerűsíteni azzal, hogy engedélyezi a muzulmánoknak, hogy a pénteki ima előtt egy 3 percig tartó, “nem túl erősen kihangosított” énekkel hívják imára Allah követőit.

Ezt a döntést azonban megváltoztatták. Most a muzulmán hallgatók a gótikus torony melletti területen gyűlhetnek össze az imára hívásra, ami után a kápolna egyik szobáját használhatják majd a pénteki imára. Az alagsorban található szobát egyébként már évek óta használják imádkozásra a muszlim diákok.

Az iskola vezetése azután változtatta meg döntését, hogy több száz tiltakozó levelet és telefonhívást kapott az egyetem a pénteki imára hívás ügyével kapcsolatban, és hangosan adott nemtetszésének Franklin Graham, a híres Billy Graham evangelista lelkész fia is, aki a kereszténység elleni támadásként értékelte az egyetem gesztusát. És aki örömének adott hangot, miután az egyetem mégsem engedélyezte az kápolnatorony használatát a muzulmánoknak.

Az egyetem azt hozta nyilvánosságra, hogy pontosan miért változtatták meg a döntésüket, de közölték, hogy “biztonsági okok” is szerepet játszottak, bár ezt nem részletezték.

A Duke egyike volt az első amerikai egyetemeknek, amelyik teljes állásba vett fel muszlim hitszónokot még 2008-ban. Az egyetem közlése szerint a Duke majdnem 15 ezer hallgatója között több mint hétszáz muzulmán hívő van.

Fotó: Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez