Nem félnek már a sötét utcákon az orosz lányok

Az ősszel, tíz perccel találkozójuk előtt hívta fel barátnőjét a nyizsnyij-novgorodi Maria Glikina, hogy már a közelben van. Sosem érkezett meg a 19 éves lány, pár nap múlva bukkantak a holttestére. Az ehhez hasonló eseteket akarta kivédeni egy 27 éves fiatalember, már több mint 3000-en csatlakoztak hozzá.

„A városi híreket olvasgatva láttam, hogy állandóan bajba keverednek az emberek […] És akkor arra gondoltam, annyi erős fiatalember van nálunk, miért ne gyűjtsük őket össze, hogy segíthessenek a rászorulóknak” – mesélt a kezdetekről Dmitrij Novoszelov a Rosszijszkaja Gazetának.

A „Közelben leszek” társadalmi szervezettel ma már napi 4-5 órát foglalkozik. Egyelőre három munkatárs fogadja a kéréseket délután öttől éjfélig az irodájukban. Folyamatosan jelentkeznek az önkéntesek, akiket a rendőrséggel együtt választanak ki. Különösebb feltételrendszer nincs, csak 18 éven felüli, büntetlen előéletű és persze erősebb fizikumú legyen az illető. A lovagok között több sportoló, sőt még egy profi bokszoló is van. Ugyanakkor nők is szívesen segítenek, akik autóval kísérik haza a lányokat, gyerekeket és nyugdíjasokat.

A nyizsnyij-novgorodi kezdeményezéshez már több mint 3.000-en csatlakoztak a Vkontakte, orosz közösségi oldalon. Valójában azonban nem ez az első város Oroszországban, ahol hasonló szolgáltatást nyújtanak. Egyebek között az omszki, a szamarai, a szentpétervári, a rosztovi, a cseljabinszki, az orenburgi és a krasznojarszki gyengékre is vigyáznak.

A lovagias segítőszolgálat persze ismerkedésre is jó. Dmitrij mosolyogva meséli, hogy néhány lány már pontosan kéri, melyik kísérővel szeretne hazamenni. Az ilyen esetekben mindenképpen javasolják, hogy szabadidejükben folytassák a beszélgetést.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez