Ismét kritikus értékeket mutat a levegő szennyezettsége Kínában

Pekingben a két évvel ezelőtti extrém körülmények után újra rendkívül magas légszennyezettségi adatokat mértek. A meteorológiai előrejelzések alapján várható volt a megnövekedett érték. A mára jósolt szélcsend miatt a levegőben lévő por megrekedt, és szmogfelhőt vont a kínai főváros fölé.

A legkisebb méretű, és emiatt legártalmasabb szálló por mennyisége a város egyes részein 631 mikrogramm/m3 volt, ami több mint hússzorosa a WHO által megállapított maximális értéknek (25). A légszennyezést elsősorban a szénerőművek működése, és a hatalmas gépkocsiforgalom okozza. Ezen felül télen a fűtés miatt megnövekednek az energiaigények, ezért rendszerint az év ezen időszakában a legsúlyosabb a szmoghelyzet.

A mostani magas érték még mindig elmarad a 2013 januárjában mérttől, amikor a por koncentrációja majdnem elérte az 1000 mikrogramm/m3-t. 2014-ben sikerült valamelyest alacsonyabb szintre csökkenteni az éves átlagot, a mostani év eleji növekedés viszont aggodalomra adhat okot.

A szennyezett levegő miatt a lakosság körében is egyre nagyobb az elégedetlenség. Ennek elsősorban a közösségi médián keresztül adnak hangot. A kormány nyilatkozataiban többször hangoztatta, hogy komolyan foglalkozik a légszennyezés problémájával. 25 év után tavaly először módosították a környezetvédelmi törvényt, mely azóta szigorúbban bünteti a szennyezőket. Az éves szénfelhasználás növekedését szintén meg akarják állítani, bár az erre kitűzött 2030-as céldátum meglehetősen távolinak tűnik. Így ettől hamarabb a kínai lakosság aligha lélegezhet fel.

Fotó:Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez