Borotvapengét nyelt le egy iráni menedékkérő

Egyre jobban elmérgesedik a helyzet a Pápua Új-Guineához tartozó Manus-szigeten. A terület az ausztrál kormány által működtetett menekülttábor helyszíne. A létesítményt arra használják, hogy itt tartsák azokat az embereket, akik engedély nélkül, általában rossz állapotban lévő csónakokkal közelítik meg az ausztrál partokat.

A szigetországban letelepedni vágyók tömegeivel az ausztrál vezetés már régóta küzd. A papírok nélkül érkező menekültek kezelésére a 2000-es évek elején a „csendes-óceáni megoldás” néven hírhedtté vált módszert alkalmazták. Ennek lényege, hogy az illegális úton letelepedni próbáló személyeket csendes-óceáni szigetországokba szállították, megtagadva tőlük, hogy ausztrál földre lépjenek. A „megoldás” alkalmazását 2008-ban beszüntették, viszont így az ausztrál partokat csónakkal megközelítők száma ismét drasztikusan nőni kezdett. Erre válaszul az akkori kormány 2012-ben a Manus-szigeten lévő tábort újra megnyitotta, 2013-ban pedig külön egyezményt kötöttek Pápua Új-Guineával a menekültek elhelyezésének részleteiről.

A mostani tiltakozások néhány napja kezdődtek, amikor a tábor lakói közül sokan éhségsztrájkba kezdtek. Ehhez azóta több százan csatlakoztak. Elmondásuk szerint készek meghalni, mert a jelenlegi állapotokat nem bírják tovább. Elkeseredésüket jelzi a borotvapengéket lenyelő férfi, vagy az a körülbelül 20 menekült, akik az éhségsztrájk mellett az ajkaik összevarrásával is tiltakoznak. Azóta már összecsapásokat is jelentettek a szigetről az őrök és a tiltakozók között, az ABC News szerint több sérült is van.

A felgyülemlett indulatok a menekültek bizonytalan státuszával és életkörülményeivel magyarázható. Van akinek már többször is elutasították a vízumkérelmét, de visszamenni nem hajlandó, viszont olyan is van akinek az ügyében 18 hónapja nincs döntés. A tábor lakói a bizonytalanság mellett, a táborban uralkodó áldatlan állapotok miatt is tiltakoznak. Nincs megfelelő egészségügyi ellátás, kevés az élelem és a tiszta víz, a szennyvízelvezetés nincs megoldva, az őrök pedig brutálisan bánnak az emberekkel.

Az itt lakók többségének a helyzetében nem várható előrelépés. Sokan közülük Iránból érkeztek, ahova semmiképpen nem akarnak visszamenni, kitoloncolni viszont nem lehet őket, mert Irán nem fogad vissza olyanokat, akiket akaratuk ellenére hoznak vissza. Ausztrália bevándorlásügyi miniszterének, Peter Duttonnak a nyilatkozata szerint a másik oldalról sem várható jobb megoldás a jelenlegi helyzetre: „…miniszteri minőségemben, a kormánnyal együtt mindent megteszek azért, hogy ezek az emberek soha ne lépjenek ausztrál földre.”

Fotó:Europress/Getty

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez