Egyre feszültebb a helyzet Jemenben

Heves összecsapások bontakoztak ki a jemeni Szanaában. Az ország fővárosát szeptember óta irányító síita felkelők, a hutik egyre több csapatot vezényeltek az elnöki palota közelébe. Abdrabuh Mansur Hadi rezidenciáját és annak környékét továbbra is a kormányerők és a katonaság felügyeli. Válaszul a hutik csapatmozgásaira a hadsereg is megerősítette állásait a területen.

A helyzet súlyosbodásához nagyban hozzájárult, hogy Hadi kabinetfőnökét, Ahmed Awad bin Mubarakot szombaton elrabolták a felkelők. A síita milicista csoport ezzel akarja befolyásolni az új alkotmány tartalmát, melynek elkészítését Mubarak felügyeli. Az azóta kirobbant heves összecsapások elől a civil lakosság egy része elmenekült.
A hatalmi vákuumot Ali Abdullah Saleh, az ország korábbi elnökének elmozdítása okozta, még a 2011-es arab tavasz idején. A hutiknak akkor sikerült egy olyan megállapodást elérniük, mely szerint az újonnan formálódó vezetésben ők is kulcsszerephez juthatnak. A nemzeti párbeszéd azóta Mubarak vezetésével zajlik. A hutik saját elmondásuk szerint a kabinetfőnök elrablásával az egyezményben kialkudott pozíciójukat védik, és tiltakoznak a tárgyalások eddigi iránya ellen.
A főváros szeptemberi megszállása óta a síita milicista csoport Szanaa déli, szunnita többségű területeire is behatolt, ahol az al-Káidához köthető erők is tartózkodnak. A város irányításáért folytatott harc azóta több halálos összecsapáshoz vezetett.
A hatalomért folytatott küzdelem több mint 3 éve tart már az országban. Sokan attól félnek, hogy Jemen is egy Szomáliához hasonló bukott állammá válhat, ha a helyzetet nem sikerül rendezni. Egy olyan területté, ahol az állami működés teljes csődöt mond, és a biztonság semmilyen szinten nem lesz garantálható.

Fotó:Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez