Vita az Iránt sújtó szankciókról

Barack Obama elnök külpolitikájának egyik legnagyobb kritikusa Lindsey Graham szenátor ismét élesen bírálta az adminisztrációt az Iránnal folytatott tárgyalások miatt. Graham legnagyobb problémája, hogy érzése szerint a kormány nem vonja be eléggé a kongresszust az egyeztetésekbe.

Az Egyesült Államok célja, hogy korlátozzák Irán atomprogramját, és megakadályozzák, hogy a perzsa ország nukleáris fegyverek előállítására legyen képes. Irán már jó ideje hangoztatja, hogy atomprogramja kizárólag békés célokat szolgál. Az ezt biztosító keretmegállapodás megkötése márciusban várható, míg június végéig létrejöhet egy hosszú távú egyezmény. A két ország külügyminisztere a héten Svájcban tarthat újabb megbeszélést.
A kongresszus közben azt tervezi, hogy újabb szankciókat javasol Irán ellen, amelyek akkor lépnének életbe, ha június végéig nem születik hosszú távú megegyezés. A Fehér Ház szerint ezt az iráni vezetés fenyegetésnek vélné, ami negatívan hathat a tárgyalásokra. Barack Obama egy pénteki sajtótájékoztatón már jelezte, hogy egy ilyen törvényjavaslat esetén élne vétójogával, ezért arra kéri a kongresszust, ne tegyen további lépéseket ebbe az irányba.
Graham elmondta, nem zárkózik el tőle, hogy levegyék napirendről az Irán elleni szankciókat, ebben az esetben viszont elvárja, hogy Obama a végső megállapodást az aláírása előtt küldje el kongresszusi jóváhagyásra. Mellesleg ő semmi fenyegetőt nem lát abban, ha közlik Iránnal, hogy amennyiben nem hajlandó megállapodni, vagy megszegi a vállalt kötelezettségeket, akkor szankciókkal kell szembenéznie.
A Fehér Ház nevében nyilatkozó Dan Pfeiffer szerint a külpolitikai döntések elnöki hatáskörbe tartoznak, de természetesen továbbra is konzultálnak az ügyben a kongresszussal. A jelenlegi helyzetben azonban nem engedhetik meg, hogy a republikánus többségű törvényhozásnak esélye legyen megfúrni a végső megállapodást. Ez rossz színben tüntetné fel az Egyesült Államokat az egész világ előtt, és megkérdőjelezné az adminisztráció hitelességét.

Fotó:Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez