Muszlim képviselő a hírszerzési bizottságban

Barack Obama még múlt héten szólította fel az európai országokat, hogy tegyenek minél többet a muszlimok zökkenőmentes integrációjáért, ahogyan az az Egyesült Államokban már sikeresen megtörtént. Ennek ellenére, amikor az indianai képviselő, Andre Carson is bekerült a képviselőház hírszerzési bizottságába, megszaporodtak az interneten olvasható iszlámellenes üzenetek és kritikák.

Andre Carson a második muszlim az amerikai történelemben, aki egészen az Egyesült Államok képviselőházáig jutott. Az első Keith Ellison, minnesotai demokrata volt, akinek még 2006-ban sikerült bejutnia a Kongresszusba. Az amerikai születésű, először baptista, majd az iszlám vallásra áttért Carson az indianai hetedik körzet képviselője. Egyszer tizenhét éves korában mindenfajta indíték nélkül letartóztatták, amikor kilépett egy mecsetből. Ekkor döntötte el, hogy a köz szolgálatát választja hivatásul.

Carsont Nancy Pelosi – a képviselőházi kisebbségben lévő demokraták vezetője – jelölte a hírszerzési bizottság tagjává. Szerinte itt az ideje leszámolni a muszlimokkal kapcsolatos negatív sztereotípiákkal. A hírszerzési bizottság felel a hírszerzési osztályok és ügynökségek koordinálásáért és a tevékenységeik felügyeletéért. Carson helye a bizottságban rendőri múltja miatt is indokolt. Egyik jelmondata, hogy

“a muszlimok segítsége nélkül nem lehet megállítani a szélsőségesek terrorját”.

Kinevezése az amerikai internetezők bizonyos köreiben iszlámellenes indulatokat szült, elsősorban a közösségi oldalakon. “Trójai faló”, “alvó ügynök”, “a róka, amint a csirkeólat őrzi” – ilyen és ehhez hasonló nevekkel illették Carsont a vallása miatt. Többen felvetették, hogy kapcsolatban áll a Muszlim Testvériséggel, amely egyike volt a kampányát támogató szervezeteknek. “A különbség a trójaiak és Nancy Pelosi között az, hogy a trójaiak nem voltak tisztában azzal, hogy a falóban görögök bújtak el” – olvasható a konzervatív godfatherpolitics.com nevű oldalon. Egyes oldalak pedig már petíciókat szövegeznek és aláírásokat gyűjtenek Carson lemondatására.

A demokrata oldalon megvédték Carson kinevezését. “A Carson kinevezése körüli vita mélyen megdöbbentett és elkeserített. Képviselőtársamat a vallása miatt érte támadás a közösségi oldalakon, és megkérdőjelezték hűségét az országhoz” – írja a zsidó családban felnőtt Adam Schiff, a hírszerzési bizottság elsőszámú demokrata képviselője, aki szerint ilyesminek nincs helye az amerikai közéletben.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez