Kihasználja Charlie Hebdo-t Lukasenko

A lakosság kevesebb, mint fél százaléka vallja magát muzulmánnak a pravoszláv többségű Beloruszban a 2012-es hivatalos adatok szerint. A párizsi merényletek kapcsán most szigorítják a Mohamed-karikatúrák megjelentetését, amit sokan úgy értékelnek, hogy a novemberi elnökválasztás miatt a hatalom korlátozni próbálja a sajtószabadságot.

Meglehetősen lassan reagált a Charlie Hebdo elleni merényletekre Minszk. Az Információs Minisztérium korábban nem tiltotta a francia lap Mohamed-karikatúráinak megjelenését a belorusz sajtóban, újabban azonban már vizsgálni kívánják az érintett kiadványok reakcióját a terrortámadással kapcsolatban – jelentette be Lilija Ananics információs miniszter a BELTA állami távirati iroda online konferenciáján.

„Vizsgálni fogjuk a tömegkommunikáció egyes orgánumainak reakcióját. Néhányan a szolidaritás jegyében publikálták a karikatúrákat. De szükség volt-e erre? […] Azt gondolom, társadalmi értékelésre, társadalmi kritikára van szükség. […] Mindig számolnunk kell szavaink következményeivel.” – idézte Lilija Ananicsot a Nyezaviszimaja Gazeta.

Bár azt nem tudni, hogyan is zajlik majd ez az értékelés, a kijelentés nem lepte meg a helyi szakértőket. Szerintük a vallási érzékenység ürügyén hangoztatott társadalmi kritika meghirdetése tökéletesen illeszkedik az elmúlt év sajtószabadságot szűkítő eseményeibe. A tavaly kialakított rendszerben gyakorlatilag bármely kiadvány, bármely indokkal beszüntethető, ehhez csupán két jelentés szükséges az információs minisztériumtól. Ma már szinte egyetlen nem állami nyomtatott újság sem maradt Beloruszban.

A január 1-én életbe lépett új törvény alapján pedig az online megjelenéseket is vizsgálja a minisztérium, nehogy jogellenes információkat közöljenek. Bár a szerkesztőségek és az újságírók feszülten várják a fejleményeket, a szigorításokat a novemberi elnökválasztással hozzák összefüggésbe. Súlyos gazdasági problémák sújtják Beloruszt és az életszínvonal is esik, amiről jobban szeretné az állam, ha senki nem írna.

A Mohamed-karikatúrákra egyébként nem először reagál sajátosan Minszk. Amikor 2006-2008-ban a dán Jullands Posten újságíróival vállalt szolidaritást a nem állami Zgoda újság, azt beszüntették, a szerkesztőt pedig elítélték azon a címen, hogy hivatalos személy saját hatáskörét faji, nemzeti és vallási gyűlöletkeltésre használja.

Kép: Belorusz újságíró virágot helyez el a Francia Nagykövetség előtt Minszkben, 2015.01.08. (Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez