Élet az olaj után: hosszútávon Szaúd-Arábia is a megújuló forrásokra számít

Egyelőre nyolcéves halasztást szenved a sivatagi királyság gigantikus napenergia-projektje.

Szaúd-Arábia jelenleg a világ legnagyobb olajexportőre. De ha nem változtat jelenlegi hazai energiapolitikáján, és folytatódik a népesség növekedése, 2038-ra nettó olajimportőr országgá válik. Ezt egy nemzetközi szaktekintélyekből álló kutatócsoport tanulmánya mutatta ki, még évekkel ezelőtt. Ezért a legfelső hatalom, tehát a király utasítására megalkottak egy hosszútávú energiaprogramot, amely a megújuló források kihasználására épül.

Az ambiciózus terv szerint 2032-ben már az ország áramfogyasztásának harmadát napelemekkel termelnék meg, és erőteljesen nőne a szél-, az atom- és a geotermikus energia aránya is. Szaúd-Arábia harminc millió lakosa ma annyi áramot fogyaszt, mint a kétszer népesebb Nagy-Britannia. A teljes napi olajtermelés kb. egynegyede, 2,8 hordónyi olaj megy a hazai energiatermelésre. A fejenkénti szaúdi áramfogyasztás ugyanakkora, mint az amerikai és a japánt kétszeresen haladja meg. Nyilván nem a fűtés, hanem elsősorban a légkondicionálás miatt.

Most azonban a királyi energetikai intézet vezetője bejelentette, hogy némi halasztást szenved a projekt, elsősorban a napelemek üzembe állítása. Egyelőre nagyon költséges lenne a szükséges berendezések kínai, német és amerikai importból történő beszerzése. Szaúd-Arábia azt tervezi, hogy kiépíti a saját napelemgyártó szektorát, és otthon állít elő szélerőműveket is.

De a technológiai fejlesztés időigényes, és a halasztáshoz nyilván hozzájárul az olajár eséséből adódó bevételcsökkenés is. Ezért most nyolc évvel kitolták a céldátumot: a legújabb tervek szerint 2040-ben kerülnek többségbe a megújuló források a szaúdi hazai energiatermelésben. Természetesen nem állnak le az olaj kitermelésével sem, sőt, újabb nagy feldolgozó, finomító üzemek létesítésére is készülnek. De az olajat és az olajtermékeket alapvetően exportra szánják. (Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez