Orrszarvúvadászat: rekord 2014-ben

Rekordszámú, 1215 orrszarvút vadásztak le illegálisan Dél-Afrikában 2014-ben. 21%-kal többet, mint egy évvel korábban.

Orrszarvúállományának több mint kétharmadát veszítette el a híres Kruger Nemzeti Park. Az elmúlt néhány évben fokozatosan nőtt az orrvadászok száma, miután olyan országokban, mint például Kína és Vietnam, gyógyító hatást tulajdonítanak az orrszarvú szarvának.

A jövedelmező piac felkeltette a bűnbandák figyelmét. Válaszul több, mint 100 orrszarvút helyeztek át biztonságosabb helyre, részben a szomszédos országokba, hogy megvédjék őket – közölte Dél-Afrika környezetvédelmi minisztere, Edna Molewa. Ezzel a módszerrel az a célunk, hogy létrehozzunk egy orrszarvú-erődöt, olyan területet, ahol az orrszarvúkra költséghatékonyan tudunk figyelni.”

Annak ellenére, hogy elvileg sikeres az áthelyezési program, az adatok szerint évente egyre magasabb a leölt állatok száma. A szervezett illegális kereskedelem aláássa erőfeszítéseinket. Az orrszarvúak orrvadászata többmilliárdos, világméretű illegális kereskedelem” – mondja a miniszter.

Az orvvadászok ellen fellépő természetvédőket éjjellátó szemüvegekkel és nagy hatótávolságú fegyverekkel szerelték fel. Carlos Drews, a WWF globális fajok programjának igazgatója azt mondja:  “Ezek a bátor harcosok mindent megtesznek, hogy megvédjék az orrszarvúkat, de csakis összehangolt, globális erőfeszítés segíthet megállítani az illegális kereskedelmet.”

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez