Ilan Mor izraeli nagykövet előadása

Új év – új kezdet címmel ismertette országa álláspontját a közel-keleti helyzetről Ilan Mor Izrael Állam magyarországi nagykövete az Izraeli Kulturális Intézetben.

A Közel Keleten a helyzet mindig is nagyon kiszámíthatatlan volt, amiben természetesen minden oldalnak van szerepe. A nagykövet úr elmondta, hogy Izrael a közvetlen tárgyalásokat támogatja. Úgy vélte, hogy nem megoldás, hogy a palesztin elnök 11 órát repül New Yorkba az ENSZ-be és ott fejti ki álláspontját ill. lobbizik a lényegében nem is létező országa elismeréséért. teszi ezt mindezt ahelyett, hogy autóba ülne s 7 perc alatt Jeruzsálembe érve tárgyalna az izraeli féllel (vagy hívná meg izraeli tárgyalópartnereit Ramallahba).

DSCF0017

Véleménye szerint Izrael kész tárgyalni a két nép két ország elnevezésű tervről, de a palesztin fél a tárgyalások – Izrael által elfogadhatatlan – feltételeként Kelet Jeruzsálem palesztin fővárosként való elfogadását ill. a telepesek kérdésének rendezését követeli. A “beszélgetések” jelenleg csak a médián keresztül folynak, ami nem jó megoldás.

DSCF0058

A nagykövet beszédében kiemelte: a biztonsági szolgálatok között nagyon jó az izraeli – palesztin együttműködés. Március 17-én választások lesznek Izraelben, és valószínű, hogy megint koalíciós kormány alakul, mivel 1948 óta még semelyik pártnak sem sikerült többséget szerezni a 120 fős Kneszetben. Eez várható most is – tette hozzá Izrael magyarországi nagykövete.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez