Újabb véres szakaszába léphet a kelet-ukrajnai háború

A kelet-ukrajnai konfliktus eddigi legvéresebb szakaszába léphet, miután a szakadárok nem hajlandók tárgyalni, ehelyett minden fronton fokozzák támadásaikat – közölték ENSZ-források.

Kelet-Ukrajna oroszbarát szeparatistái visszautasították a párbeszéd lehetőségét, így az ENSZ szerint minden eddiginél véresebb szakasza következhet a konfliktusnak. Alekszandr Zaharcsenkó, a Donyecki Népköztársaság elnökének nyilatkozatára hivatkozva tette állításait a világszervezet. “Nem lesz több béketárgyalás a részünkről […] Ukrajna nem érti meg, hogy már képesek vagyunk három fronton is támadást indítani.” – idézi a brit Telegraph Zaharcsenkót, aki elmondta azt is, céljuk a donyecki terület teljes elfoglalása, melynek jelenleg csupán harmadát tartják ellenőrzésük alatt.
A szakadárok már a héten megmutatták, készen állnak egy nagyobb szabású offenzívára. A donyecki reptérért folytatott ostrom az ukrán erők döntő vereségével ért véget, és igaz ugyan, hogy maga a repülőtér már nem használható, de fontos szimbolikus győzelmet arattak az oroszbarát erők. A következő város, melyet célba vesznek, vélhetően Dabelcovó lesz, ahol fontos vasúti csomópont található.
Az ENSZ adatai szerint eddig több, mint ötezer áldozatot követeltek a kelet-ukrajnai harcok, a szeparatisták azonban ennek a számnak a többszörösét állítják. Az elmúlt kilenc napban 262 ember veszítette életét a konfliktusban, így az eddigi legvéresebb szakasza volt a lassan egy éve tartó harcoknak.
A szemben álló felek közben egymást okolják a tárgyalások megrekedéséért. Petro Porosenkó szerint Putyin miatt akadoznak a tárgyalások, az orosz elnök szerint viszont az ukrán államfő szükségtelenül fokozza a harcok hevességét, ezzel is a halálos áldozatok számát növelve. Porosenkó egyik legutóbbi sajtónyilatkozata szerint mintegy 9000 orosz katona harcol a szeparatistákkal. A NATO szerint Oroszország nehézfegyverzettel támogatja a szakadárokat. Ezért sem látszik a békés rendezés lehetősége…

Fotó: Europress/AFP

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez