Az átlag orosz nem szívesen tüntetne

Egy friss felmérés szerint kétszeresére nőtt annak az esélye, hogy nagyszabású tüntetések alakuljanak ki Oroszországban, de az átlagos orosz nem igazán venne rajtuk részt.

A moszkvai VTsIOM közvélemény-kutató legújabb felmérése szerint az oroszok 27 százaléka számít tömegdemonstrációkra a közeljövőben, míg szeptemberben mindössze 14 százalékuk vélekedett így. Akik így gondolkoznak, azok szerint a csökkenő életszínvonal és az átlagpolgár jogainak korlátozása miatt érzett felháborodás viheti az utcára az embereket.
Ugyanakkor a válaszadók 77 százaléka saját bevallása szerint nem venne részt egy demonstráción sem. Ez különféle okokkal indokolták: nagy részük hasztalannak tartja a tüntetést, mint eszközt, másik részük nem szeretne konfrontálódni a rendőrökkel, harmadik részük pedig a munkahelyét félti.
A válaszadók mintegy 30 százaléka szerint teljesen elfogadhatatlan mindenféle tüntetés, mert az az ország politikai rendszerének stabilitását veszélyezteti. Velük szemben 23 százalék állítja, hogy a demokráciának szerves része az utcai demonstráció, igaz két éve még 36 százaléknyian vélekedtek ugyanígy.
A VTsIOM vezetője, Valerij Fjodorov szerint a háttérben az áll, hogy az orosz lakosság rendkívül pesszimista, és nem lát semmilyen alternatívát a jelenlegi problémák megoldására. “Nem tudják pontosan körvonalazni ki ellen is akarnak tüntetni, ehhez hiányoznak a hívószavak és maguk a szervezők is.” – idézi Fjodorovot a RT.com.
A tavalyi évben több felmérés is Putyin rekord támogatottságát mutatta ki. Még decemberben is kiváló népszerűségnek örvendett az orosz elnök, amikor a gazdaság visszaesésének hatásait a hétköznapokban is lehetett érezni. Sőt, egy másik, a Levanda központ által készített felmérés szerint a lakosság többsége nem tudja elképzelni, hogy a 2018-as elnökválasztásokig olyan politikai szereplő jelenhetne meg, aki Putyin kihívójává válhatna.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez