Abbott lovaggá üti Fülöp herceget

Tony Abbott kormányfő kihirdette két jelöltjét, akiket lovagi címmel készül kitüntetni az idei Ausztrália Nap alkalmából. A díjat Abbott hívta újra életre tavaly, mostani döntésével viszont sokak nemtetszését kivívta.

Abbott egyik jelöltje Fülöp herceg, II. Erzsébet királynő férje, a brit uralkodócsalád tagja. A döntés széleskörű elégedetlenséget váltott ki Ausztráliában és a miniszterelnök kabinetje is ellenzi a döntést. A miniszterek meghökkentek, hogy velük egyáltalán nem konzultált a kormányfő, ami szerintük nagy hiba volt. Egyikük elmondta, hogy ellenkező esetben megpróbálták volna lebeszélni róla, hogy ekkora „hülyeséget” csináljon, és ismét „közröhej tárgyává tegye a kormányt.

Egy másik kollégája tágabb értelemben fogalmazott meg kritikát Abbott utóbbi időben nyújtott teljesítményéről: „Van egy régi mondás, miszerint ha már egy gödörben vagy, akkor abba kéne hagynod az ásást.” Most úgy tűnik a kormányfő egyre mélyebbre kerül. Az első telepesek érkezésére emlékező nemzeti ünnepen olyan emberek kitüntetését várták tőle, akik az ausztrál nemzet identitását és pozitív jövőképet szimbolizálnak, nem pedig a múltba tekintenek vissza.

Abbott megvédte döntését. Szerinte Fülöp herceg óriási szolgálatot tett Ausztráliának és az egész Nemzetközösségnek, a királyi család pedig már 1788 óta fontos szerepet játszik az ország életében. A kormányfő elismerte, hogy a választásról valóban nem konzultált minisztereivel, hanem egy önálló vezetői döntést hozott. A közösségi médián keresztül érkező kritikáknak nem tulajdonít nagy jelentőséget. Szerinte az onnan érkező vélemények hiteltelenek, és nem érdemes komolyabban venni őket, mint egy utcai a graffitit.

Fülöp herceg valóban szerepet játszott az ország történelmében. A második világháborúban sok ausztrál állampolgár életét megmentette. Ő nyitotta meg az 1956-os melbourne-i olimpiát. Történelmi öröksége tehát jelentős. Viszont a nemzeti öntudat erősítését célzó, egyik legnagyobb állami kitüntetés adományozása egy olyan embernek, aki nem része az ausztrál közösségnek tényleg elhibázott lépésnek tűnik.

(ABC)

(Fotók: Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez