Családon belüli erőszak ellen harcoló nő Ausztráliában az év embere

Rosie Batty kapta az idén az egyik legrangosabb ausztrál kitüntetést. Az év embere címet a családon belüli erőszak elleni harcban mutatott aktív szerepvállalásáért ítélték neki.

Batty személyes tragédia miatt lett szószólója az égető problémának. 2014 nyarán 11 éves fiára, Luke-ra a saját apja támadt rá egy krikettpályán, Victoria államban. A rendőrök lelőtték a férfit, de a fiú életét már nem tudták megmenteni. Batty mostani elismerését gyermeke emlékének ajánlotta. Története ráirányította a figyelmet, hogy a családon belüli erőszak valós probléma, és bárkivel megtörténhet. Rosie Batty azóta számos nyilvános beszédet tartott, és sokat szerepelt a médiában is. Ezzel szeretné a figyelem középpontjában tartani a témát, és rávenni az embereket arra, hogy nézzenek szembe a problémával.

Úttörő tevékenységével alapvető változásokat szeretne elérni a közvélemény hozzáállásában és a kormányzati szervek fellépésében. Szerinte Ausztrália nagyszerű ország, de vannak súlyos problémái, amiket kezelni kell. A családon belüli erőszak mindenhol gondot jelent, és sokáig „zárt ajtók mögött maradt”, senki nem akart róla hallani. A megállítása érdekében viszont beszélni kell róla, és fel kell hagyni a szexista hozzáállással. A megoldást férfiaknak és nőknek közösen kell megtalálniuk.

Köszönőbeszéde végén a bántalmazott családokhoz szólt: „Üzenem azoknak a nőknek és gyerekeknek, akik nem érzik magukat biztonságban. Azoknak, akik félelemben élnek, bujkálniuk kell, nevet kell változtatniuk, és még a családjukat is ott kell hagyniuk, hogy biztonságban legyenek. Nekik üzenem, hogy jobb életet érdemelnek, mint amit az erőszak diktál.”

Rosie Batty kampánya nagy hatást gyakorolt az ausztrál közösségre. Nem szándékosan állt a mozgalom élére, de érezte a késztetést, hogy elmondja: hasonló szörnyűség igenis bárkivel előfordulhat, és az eddigi hozzáállás sok családot engedett szenvedni. Victoria állam korábbi rendőrfőnöke szerint kétségtelen, hogy Batty munkássága életeket mentett meg.

(Fotó: Europress/Getty Images)

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez