Kiábrándult csecsen harcosok nyilatkoztak az Iszlám Államról

Szíriából visszatért csecsenekkel közölt interjút az orosz állami média. A hazatérők csalódtak, ma már úgy látják, nem érdemes részt venni az ottani háborúban. Sokan azonban megkérdőjelezik a nyilatkozók őszinteségét..

A két fiatal csecsen a  kormányközeli Russia Today-nek beszélt arról, mennyire megbánta már, hogy tavaly csatlakozott az Iszlám Állam fegyvereseihez.

„Az interneten láttam egy videót, ahogy nőket és gyerekeket bántalmaztak. Fájdalmuk és könnyeik nagyon megindítottak. Arra gondoltam, hogy az én családom jól él – nem éheznek, nem fáznak, van ruhájuk. És úgy döntöttem, segítek azoknak, akik mindebben hiányt szenvednek” – idézte a 25 éves Magomed Sz. visszaemlékezését az interjúról beszámoló RIA Novosztyi hírügynökség. A férfi néhány hónap elteltével tért vissza Szíriából, miután megértette, hogy amit az interneten látott, annak semmi köze a valósághoz.

„Természetesen vannak, akik a hitért, az ideológiáért harcolnak, de ezt nem lehet szent háborúnak nevezni. Torkokat átvágni a kamera előtt, nem dzsihád. És az öt hónap alatt egyetlen szenvedő nőt, vagy haldokló gyereket nem láttam. Miközben sokan, ahogy én is, azt gondolják, hogy mindez igaz, és otthonukat hátrahagyva odamennek.” Mogamed Sz. végül azt is elmondta, hogy a Szíriában töltött öt hónap alatt nem harcolt, végig egy kiképző bázison volt és mindezért csupán 50 dollárt fizettek neki havonta.

Hasonló kiábrándultsággal mesélt a 22 éves Ahmed B. is: „Eszközök voltunk. Egyszerűen a saját céljaikra használtak bennünket. Csúnyán mondva, kerestek rajtunk. A felvételek alapján, amelyeket amerikai szponzorok küldhettek, úgy tűnt, csak azért gyilkolják az embereket, mert ők muzulmánok.”

A körülbelül egy évet Szíriában töltő programozó diák a többi ottani csecsenről is beszélt: „Sokan panaszkodtak, de féltek eljönni és még azt sem tudták, hogyan csinálják. Ha a vezetők megtudják, hogy haza akarsz térni, azonnal bajba kerülsz. Megverhetnek, megsebesíthetnek, vagy más büntetést találnak ki. Az első próbálkozás után még meg is ölhetnek.” Végül az otthoni csecsen fiatalokhoz is szólt: „Megértettem, ez nem az a háború, amiért érdemes meghalni. Arra kérném a fiatalokat, ne vegyenek részt ilyen konfliktusokban. Semmi sem olyan, ahogy azt nekünk bemutatják. A valóság egészen más.”

Hogy pontosan miért döntöttek ezek a csecsen férfiak, hogy nyilvánosan mesélnek szíriai tapasztalataikról, nem tudni. Mindenesetre  nyilatkozataik kétségeket ébresztenek. Először is a két beszámoló erősen hasonlít Szaid Mazsajevéhez, akit tavaly novemberben két év szabadságvesztésre ítéltek Csecsenföldön, amiért harcolt az Iszlám Állam oldalán – hívta fel a figyelmet a Szabad Európa Rádió  cikke. Akkori televíziós nyilatkozatában ő is hangsúlyozta, mennyire nem igazak a különböző felvételeken látottak, és szintén intette a csecsen fiatalokat, ne kövessék el az ő hibáját, ne menjenek Szíriába.

A másik érdekesség, hogy mindkét csecsen említést tesz az amerikaiak szerepéről, feltételezve, hogy az Egyesült Államok, támogatja az ottani propagandát, illetve hogy kétszínű a szíriai katonai csoportokat illetően. Ezenkívül a mostani beszámolók azért is tűnhetnek eszköznek Moszkva kezében, mert  az állami média jelentette meg azokat. A Kreml és a hozzá hű grozniji vezetés pedig valószínűleg egyaránt aggódik amiatt, hogy bizonyíthatóan egyre több csecsen indul Szíriába harcolni.

Kép: Europress/AFP

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez