Kegyeletsértő Blokád-diéta tippek Szentpétervárott

Érdekes diétát ajánlottak a fogyókúrázóknak a leningrádi blokád megtörésének 71. évfordulója alkalmából. A recept azonban erősen felborzolta a kedélyeket.

A „Fogyj, ahogy én” közösség különleges tisztítókúrát hirdetett meg Facebook oldalán január 27-re. Egészen pontosan a modern történelem legnagyobb blokádja idején bevezetett élelmiszer-fejadagját ajánlotta a fogyókúrázóknak.

Miután 1941. szeptember 8-án a német csapatok elérték a Névát és megkezdődött Leningrád 872 napig tartó ostroma egy munkás napi fejadagját 400 gramm kenyérben állapították meg. Vizet annyit ihatott, amennyi jól esett, a vacsorára szánt kenyeret pedig egy deci vodkával helyettesíthette.

Az akkori kenyér receptjét is ismertető felhívást egy archív felvétellel illusztrálták, amelyen egy nő egy gyermeket tart a karjában. Azzal buzdítottak a csatlakozásra, hogy a diétával nemcsak az egészségükért tesznek és alakjukat formálják, de még külön erőt is gyűjthetnek emlékezve a fasiszták felett aratott győzelemre.

Hogy csatlakozott-e egyáltalán valaki a kezdeményezéshez, ma már nem lehet megállapítani, ugyanis az egyébként 409 követőt számláló Facebook oldal jelenleg nem elérhető. Mindenesetre a kommentek nagy része elítélte a blokád diétát. „Betegek vagytok? Mi folyik a fogyózós fejetekben?” – idézte az egyik felháborodott internetezőt a Lenta.ru hírportál.

Leningrád blokádja 1941. szeptember 8-tól 1944. január 27-ig tartott. A különböző becslések 630.000 és 1,5 millió közé teszik a 900 naposnak nevezett ostrom áldozatainak számát. Abban mindenki egyetért, hogy a legnagyobb pusztítást nem a fegyverek, hanem az éhség mérte a városra.

Kép: Vízért állnak sorban a leningrádiák, 1941. december 1-én. (Wikimedia Commons)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez