Bolgárokat raboltak el Szudánban

Hat bolgár állampolgárt tartanak fogva a szudáni lázadók Dél-Kordofánban – közölte a bolgár külügyminisztérium.

A bolgárok a szófiai székhelyű Heli Air légi szállítmányozási cég alkalmazottjai voltak, és az ENSZ Világélelmezési Programjának megbízásából repültek Dél-Kordofánba. A bolgár külügyminisztérium információi szerint az állampolgáraikat az Szudáni Népi Felszabadító Mozgalom északi szárnya (SPLM-N) tartja fogva. A lázadók azután kapták el őket, miután a helikopterükkel kényszerleszállást kellett végrehajtaniuk.

Az SPLM-N szóvivője Mubarak Ardol azt mondta a Reutersnek, hogy a helikopter aktív háborús övezet felett repült el, és hajtott végre kényszerleszállást, ahol a szudáni kormányerők vadászgépei rendszeresen hajtanak végre bombázásokat. A lázadó szervezet jelezte, hogy először azt hitték, hogy a szudáni légierő egyik katonai helikoptere hajtott végre kényszerleszállást, és csak a helyszínen vették észre, hogy a helikopteren ENSZ jelzés van. Az SPLM-N szóvivője elmondta, hogy kapcsolatba léptek az ENSZ Világélelmezési Programjával, hogy kiderítsék mit kerestek a bolgárok a háborús övezetben.

Közben a Heli Air jelezte, hogy a hat alkalmazottjuk jól van és nem esett bántódásuk. A bolgár külügyminisztérium is jelezte, hogy felvette a kapcsolatot a szudáni kormánnyal, illetve a lázadókkal, és tárgyalásokat folytatnak a bolgárok szabadon engedéséről. A szudáni kormány azonban nem nyilatkozott az ügyben.

Dél-Kordofán jelenleg az egyik legveszélyesebb területe Szudánnak, ahol lassan több mint négy éve folyik a háború a helyi lázadók és a kormányerők között.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez